UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak naložit maso?

Milujete letní grilování s přáteli? A kupujete na ně už naložené maso nebo si ho připravujete doma sami? Příliš často se spoléháme na marinády zakoupené v obchodě, zatímco připravit si marinádu od základu je nejen snadné, ale také zdravější. Mimo to si můžete u řezníka vybrat přesně ten daný druh masa, který chcete grilovat. Podívejte se na přehled toho, co potřebujete vědět, abyste si mohli začít připravovat vlastní lahodné marinády doma.

jak-nalozit-maso

Jak dlouho naložit maso? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Co nesmí v marinádě chybět?

Typická marináda se skládá ze tří základních složek:

  • kyselé složky, kterou může být ocet, víno nebo citrónová šťáva
  • oleje (například olivový nebo řepkový olej)
  • ochucovadel, což mohou být bylinky, koření apod.  


Tyto prvky společně různými způsoby mění chuť a strukturu pokrmu. Kyselá složka rozkládá bílkoviny, což umožňuje masu absorbovat více chuti a zároveň zachovat jeho přirozené šťávy. Olej proniká do masa a pomáhá zabránit ztrátě vlhkosti během vaření. A nakonec bylinky a koření, které dodají masu báječnou vůni a chuť.

Klidně si pohrajte s oblíbenými chutěmi a ingrediencemi a vytvořte si vlastní charakteristickou marinádu. Pokud se na to však necítíte, pro začátek vyzkoušejte jeden z našich lahodných tipů.

Ryby

Ryby stačí marinovat velmi krátce. Mají jemné maso a delikátní chuť. Bohatě postačí marinovat v olivovém oleji, citrónové šťávě, česneku, citrónové kůře a středomořských bylinkách.

Vepřové maso

Vepřové maso snese silné marinády, v nichž by se mělo nechat ležet minimálně přes noc. Jelikož vepřové maso je tak trochu bez chuti, nebojte se do ní přidat kromě kyselé složky i sladkou a slanou, třeba ve formě kečupu, medu, hořčice apod. Oblíbené jsou i marinády s alkoholem, např. bílým rumem nebo whisky.

kuchynske-vychytavky

Hovězí maso

Hovězí maso je chutné samo o sobě, ale přesto existuje několik ingrediencí, které mu dají vyniknout. Jednou z nich je worcesterová omáčka, která vaší marinádě dodá i potřebnou kyselost. Marinujte minimálně přes noc.

Kuřecí maso

Kuřecí maso je v tomto ohledu velmi vděčné. Za poměrně krátkou dobu absorbuje z marinády maximum chutí a vůní. Zde můžete experimentovat a vyzkoušet téměř cokoliv. Kuře může zkrátka pokaždé chutnat trochu jinak. Pro začátek vyzkoušejte kurkumu, česnek, citrón a středomořské bylinky.


Pro Dudlu napsala: Veronika Hendrychová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: