Jak naložit maso?
Milujete letní grilování s přáteli? A kupujete na ně už naložené maso nebo si ho připravujete doma sami? Příliš často se spoléháme na marinády zakoupené v obchodě, zatímco připravit si marinádu od základu je nejen snadné, ale také zdravější. Mimo to si můžete u řezníka vybrat přesně ten daný druh masa, který chcete grilovat. Podívejte se na přehled toho, co potřebujete vědět, abyste si mohli začít připravovat vlastní lahodné marinády doma.
Jak dlouho naložit maso? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co nesmí v marinádě chybět?
Typická marináda se skládá ze tří základních složek:
- kyselé složky, kterou může být ocet, víno nebo citrónová šťáva
- oleje (například olivový nebo řepkový olej)
- ochucovadel, což mohou být bylinky, koření apod.
Tyto prvky společně různými způsoby mění chuť a strukturu pokrmu. Kyselá složka rozkládá bílkoviny, což umožňuje masu absorbovat více chuti a zároveň zachovat jeho přirozené šťávy. Olej proniká do masa a pomáhá zabránit ztrátě vlhkosti během vaření. A nakonec bylinky a koření, které dodají masu báječnou vůni a chuť.
Klidně si pohrajte s oblíbenými chutěmi a ingrediencemi a vytvořte si vlastní charakteristickou marinádu. Pokud se na to však necítíte, pro začátek vyzkoušejte jeden z našich lahodných tipů.
Ryby
Ryby stačí marinovat velmi krátce. Mají jemné maso a delikátní chuť. Bohatě postačí marinovat v olivovém oleji, citrónové šťávě, česneku, citrónové kůře a středomořských bylinkách.
Vepřové maso
Vepřové maso snese silné marinády, v nichž by se mělo nechat ležet minimálně přes noc. Jelikož vepřové maso je tak trochu bez chuti, nebojte se do ní přidat kromě kyselé složky i sladkou a slanou, třeba ve formě kečupu, medu, hořčice apod. Oblíbené jsou i marinády s alkoholem, např. bílým rumem nebo whisky.
Hovězí maso
Hovězí maso je chutné samo o sobě, ale přesto existuje několik ingrediencí, které mu dají vyniknout. Jednou z nich je worcesterová omáčka, která vaší marinádě dodá i potřebnou kyselost. Marinujte minimálně přes noc.
Kuřecí maso
Kuřecí maso je v tomto ohledu velmi vděčné. Za poměrně krátkou dobu absorbuje z marinády maximum chutí a vůní. Zde můžete experimentovat a vyzkoušet téměř cokoliv. Kuře může zkrátka pokaždé chutnat trochu jinak. Pro začátek vyzkoušejte kurkumu, česnek, citrón a středomořské bylinky.
Pro Dudlu napsala: Veronika Hendrychová | Edit: Andrea B.