Jak namíchat Aperol?
Aperol je ovocný likér vyrobený z pomeranče a bylin. Je hlavní složkou oblíbeného letního drinku známého jako Aperol Spritz, který u nás velmi rychle zdomácněl a bez něhož by si spousta labužníků převážně z řad dam uměla představit prosluněné horké léto jen stěží.
Aperol jak namíchat? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Aperol Spritz
Tento zářivý osvěžující koktejl se skládá z Aperolu, Prosecca, sodovky a plátku pomeranče. Mohla bych vám prostě a jednoduše napsat recept na to, jak si Aperol Spritz namíchat doma, ale myslím si, že neuškodí ponořit se do tajů tohoto oslnivého nápoje trochu hlouběji.
Aperol není bitter
Aperol je alkoholický nápoj, který je svým složením velmi podobný takzvaným bitterům, kořeněným alkoholickým nápojům ochuceným bylinkami, které vynikají svou hořkou nebo hořkosladkou chutí. Bittery mají takzvané botanicals složení, což znamená, že většina surovin je čistě přírodního původu. Nejčastěji to bývají různé bylinky (např. hořec), koření (skořice cassia) a kůry (pomerančová kůra nebo kůra chinovníku) a ovoce (nejčastěji pomeranč).
Bittery se původně vyráběly jako volně prodejná léčiva, pro své digestivní účinky pomáhaly při žaludečních potížích. Mezi bittery se řadí různé kategorie alkoholických nápojů, např. aperitivy jako je Campari nebo bylinné likéry typu Becherovka a Fernet.
Ačkoli se můžete dočíst, že Aperol patří mezi bittery, není tomu tak. Skutečný bitter je totiž definován obsahem alkoholu minimálně 15% objemu, ovšem Aperol obsahuje jen 11% alkoholu. Co ale Aperol s bittery nepochybně spojuje, je jeho hořkosladká chuť a složení. Aperol se skládá z výtažků pomeranče, hořce, rebarbory a směsi vonných bylin. Má výraznou červenooranžovou barvu, zkrátka září jako samotné léto. Pochází z Itálie, kde byl poprvé vyroben roku 1919 v rodinné firmě bratrů Barbieri. Můžete ho pít jen tak na chuť, třeba jako aperitiv před jídlem, nebo ho použít k přípravě letních koktejlů.
Jak namíchat Aperol Spritz
Nejlepším způsobem, jak si Aperol vychutnat, je namíchat z něho osvěžující, jiskřivý drink, který září jako samotné slunce na letní obloze. Říká se mu Aperol Spritz a jeho historie je delší než byste možná čekali. Poprvé ho lidé ochutnali už v 50. letech minulého století jako takzvaný benátský vinný střik, jehož recepturu do italských Benátek přinesli v 19. století Rakušané.
Sestává z těchto ingrediencí - italského šumivého vína Prosecco, Aperolu a sodovky.
Podává se ve sklenici na stopce, vychlazený, s ledem a plátkem pomeranče. Pojďte si ho namíchat i vy.
Na 1 sklenku prosluněného drinku Aperol Spritz budete potřebovat:
- 3 díly Prosecca
- 2 díly Aperolu
- 1 díl sody
- několik kostek ledu
- plátek pomeranče
Postup:
Postup je jednoduchý. Do vhodné sklenice (na stopce nebo sklenice navržené přímo na Aperol Spritz) dejte kostky ledu, zalijte Proseccem, sodovkou a nakonec Aperolem. Promíchejte a podávejte s plátkem pomeranče. Na zdraví!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.