Jak ohřát taliány?
Talián je nejen archaický výraz pro člověka italské národnosti, ale také název jedné méně známé pochoutky. Talián je druh uzeniny, která se vyrábí z telecího masa nebo velmi mladého hovězího a následně se plní do hovězích střívek. Tvarem i hmotností připomíná tradiční české špekáčky, ale skutečně jen na pohled. Taliány totiž nejsou uzené, ale maso v nich je pouze vařené, k tomu vynikají svou originální chutí, kterou jim propůjčuje především typická směs koření – pepř, zázvor, koriandr a badyán, česnek a někdy i citronová kůra.
Jak ohřát taliána? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Původ taliánů
Původ této uzenářské lahůdky sahá do 19.století, kdy ji v Praze v Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět jistý italský uzenář jménem Uggé. A protože tyto „špekáčky“ neměly žádný název, místní lidé si je pojmenovali sami, začali jim říkat „taliány“, a to právě podle toho, že onen uzenář, který je začal vyrábět, pocházel z Itálie.
A protože receptura taliánů nebyla chráněna žádným patentem, začali se do jejich výroby pouštět i další uzenáři. Dnes už taliány neseženete v každém řeznictví, tato lahůdka byla bohužel pozapomenuta, ne však nadobro. Když dobře zapátráte, určitě je najdete i vy.
Jak taliány ohřát a servírovat
Taliány se musí ohřívat zásadně ve vodě, stejně jako například párky. Rozdíl je pouze v tom, že je potřeba vařit je déle, přibližně kolem půl hodiny, a to jen za mírného pobublávání. Po uvaření je nutné taliány oloupat ze střívka a můžete servírovat. Podávejte s křenem, čerstvým křupavým chlebem a sklenicí dobrého vychlazeného piva.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.