UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak ohřát taliány?

Talián je nejen archaický výraz pro člověka italské národnosti, ale také název jedné méně známé pochoutky. Talián je druh uzeniny, která se vyrábí z telecího masa nebo velmi mladého hovězího a následně se plní do hovězích střívek. Tvarem i hmotností připomíná tradiční české špekáčky, ale skutečně jen na pohled. Taliány totiž nejsou uzené, ale maso v nich je pouze vařené, k tomu vynikají svou originální chutí, kterou jim propůjčuje především typická směs koření – pepř, zázvor, koriandr a badyán, česnek a někdy i citronová kůra

jak-ohrat-taliany
Jak ohřát taliána? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Původ taliánů

Původ této uzenářské lahůdky sahá do 19.století, kdy ji v Praze v Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět jistý italský uzenář jménem Uggé. A protože tyto „špekáčky“ neměly žádný název, místní lidé si je pojmenovali sami, začali jim říkat „taliány“, a to právě podle toho, že onen uzenář, který je začal vyrábět, pocházel z Itálie.

A protože receptura taliánů nebyla chráněna žádným patentem, začali se do jejich výroby pouštět i další uzenáři. Dnes už taliány neseženete v každém řeznictví, tato lahůdka byla bohužel pozapomenuta, ne však nadobro. Když dobře zapátráte, určitě je najdete i vy.

kuchynske-vychytavky

Jak taliány ohřát a servírovat

Taliány se musí ohřívat zásadně ve vodě, stejně jako například párky. Rozdíl je pouze v tom, že je potřeba vařit je déle, přibližně kolem půl hodiny, a to jen za mírného pobublávání. Po uvaření je nutné taliány oloupat ze střívka a můžete servírovat. Podávejte s křenem, čerstvým křupavým chlebem a sklenicí dobrého vychlazeného piva.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: