UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak oloupat mandle?

Loupání mandlí není nijak náročnou procedurou, nicméně vyžaduje aspoň trochu zručnosti a hlavně trpělivosti. Jak mandle oloupat a ještě mnohem víc, to se dozvíte v tomto článku.

jak-oloupat-mandle

(Zdroj fotky: Freepik.com)

Něco málo o mandlích

Mandle je oblíbeným plodem, který mnozí považují za oříšek, přitom to oříšek vůbec není. Mandle je totiž jádro nacházející se uvnitř pecky plodu mandloně obecné, která je rostlinou příbuznou třeba s broskvoněmi nebo meruňkami. Mandloň obecná roste v subtropech a její původ bychom našli ve starověké Persii nebo v antickém Řecku, kde už tehdy prokazatelně rostly a byly součástí stravy.

S mandlemi to ale není tak jednoduché, jak jste si možná mysleli. Existují totiž mandle hořké a mandle sladké. Hořké mandle, což je původní druh, jsou prudce jedovaté, protože obsahují jed zvaný amygdalin. Ten jim propůjčuje nejen hořkou chuť, ale také vysokou toxicitu. Buďte ale bez obav, na hořké mandle dnes ve většině běžných obchodů nenarazíte, prodávají se speciálně vyšlechtěné sladké mandle, které obsahují amygdalinu jen nepatrné množství, proto vám otrava nehrozí.

Využití v kuchyni

Když se řekne mandle, spousta z nás si jistě představí voňavý, sladký marcipán. Jeho hlavní složkou jsou totiž právě najemno namleté mandle. Tato jádra se ale používají i do jiných dezertů a dobrot, hlavně ve sladké kuchyni. Kdo by nemiloval mandlové perníčky nebo jiné vánoční cukroví ozdobené mandlemi? Z mandlí se vyrábí ale i proslulý sladký likér Amaretto nebo mandlová pálenka. Oblíbené jsou však i jako pochutiny k dobrému vínu a zrajícím sýrům.

kuchynske-vychytavky

Zdraví prospěšné látky v mandlích

Kromě toho, že mandle vynikají svou typickou chutí a vůní, kterou všichni tolik milujeme, nemůžeme jim upřít ani nepochybné účinky na zdraví. Mandlová jadérka jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, která se nachází ve slupce, dále obsahují vitamin, D, E a B2 a z minerálů pak hořčík, mangan, měď a fosfor. Většina antioxidantů a vitaminů se pak nachází právě ve slupce, proto je konzumování neloupaných mandlí zdravé.

Pro účely pečení nebo zdobení je ale zvykem mandle oloupat. Jak na to?

Jak lehce oloupat madle

Loupané mandle se nejen lépe koušou, ale také mnohem lépe vypadají, co si budeme povídat. V obchodech většinou seženete mandle už oloupané, ale pokud se vám stane, že je zrovna nemají anebo máte doma jen mandle se slupkou, můžete si je jednoduše oloupat sami.

Postup:

  1. Mandle nasypte do mísy nebo hrnce a zalijte vroucí vodou.

  2. Ponořené mandle nechte v horké vodě namočené po dobu pěti minut.

  3. Po pěti minutách mandle sceďte a zprudka zchlaďte ledovou vodou – tím zachováte mandlím jejich chuť a zároveň se postaráte o to, aby příliš nezměkly.

  4. Po důkladném zchlazení pak každou mandli zvlášť oloupejte – uděláte to tak, že ji stisknete mezi prsty a ze slupky jednoduše vymáčknete. Pamatujte ale, že mandle po vyjmutí z vody nesmí znovu uschnout, tím by totiž zaschly i slupky a mandle by už nebylo možné oloupat.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: