Jak opražit dýňová semínka?
Podzim v kuchyni se nese ve znamení dýní. Ať už kupujete dýni za účelem přípravy dýňové polévky nebo jiného receptu, vždy vám z dýně zbydou semínka. Byla by ale velká škoda je vyhodit. Kromě toho, že jsou dobrá na chuť, obsahují i cenné minerály, vitamíny a vlákninu. Proto je nejlepší dýňová semínka dále v kuchyni zpracovat. My si tu ukážeme, jak dýňová semínka pražit. Ale existují i varianty, kdy se semínka vaří nebo pečou v troubě.
Jak opražit dýňová semínka do polévky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Postup jak opražit dýňová semínka
- Nejprve je třeba ze semínek odstranit zbytek dužiny. Začneme jejím ručním oddělováním. Posléze si na pomoc vezmeme do ruky cedník, semínka propláchneme a pod tekoucí vodou prsty odstraňujeme dužinu.
- Semínka pak pečlivě usušíme utěrkou nebo je vložíme na deset minut do trouby.
- Poté vyndáme pánev a necháme na ní rozpustit malé množství tuku (másla, sádla či oleje). V této fázi můžete i experimentovat s bylinkami a přidat na pánev např. bazalku. Máte-li radši pikantnější chuť, můžete volit třeba pálivou papriku, sušený česnek nebo chilli. Někdo zde používá i vegetu, koření na pizzu nebo sójovou omáčku. Preferujete-li naopak sladší chuť, nebojte se použít skořici, cukr a muškátový oříšek.
- Po pár minutách restování koření přisypeme semínka, která necháme na mírném plamenu restovat zhruba dvacet až třicet minut.
- V mezičase je pravidelně promícháváme, aby se semínka pražila rovnoměrně a nedošlo k jejich připálení. Pražení ukončíme v momentě, kdy jsou semínka lehce orestovaná nebo pořádně zbarvená dozlatova, dle vaší libosti. Na konci procesu je dle chuti ještě osolíme, pokud jsme tvořili semínka naslano. Nezapomeňte s konzumací semínek chvíli počkat, abyste si nespálili jazyk.
Jak pražená dýňová semínka využít?
Opražená dýňová semínka se slanou příchutí můžete použít jako posyp do dýňové polévky nebo zeleninového salátu. Nebo je můžete mlsat třeba u sledování Netflixu se skleničkou vína v ruce. Hodí se i jako drobné pohoštění pro návštěvy. A sladká i slaná varianta pražených dýňových semínek se hodí i na cesty jako levná, chutná a zdravá svačinka.
Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová | Edit: Andrea B.