Jak péct listové těsto?
Dobroty z listového těsta patří bezesporu k nejoblíbenějším druhům pečiva. Najdete je snad na každé oslavě či jiné podobné události, a to i přesto, že jeho domácí výroba nepatří k nejsnadnějším. Listové nebo také lístkové těsto se mu říká proto, že se po jeho upečení objevují viditelné tenké vrstvy – listy – z těsta. Jak ho péct a čím ho naplnit, to se dozvíte v tomto článku.
Jak dlouho péct listové těsto? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co upéct z listového těsta?
Listové těsto se těší velké oblibě, a to minimálně ze tří důvodů. Zaprvé, pořídíte ho v každém obchodu s potravinami a stojí jen pár korun. Za druhé, lze ho klidně skladovat v mrazáku. A za třetí, díky tomu, že je chuťově neutrální, můžete ho upéct jak nasladko, tak naslano. S trochou nadsázky by se dalo říct, že listové těsto snese všechno, můžete si s ním tedy vyhrát a zkoušet různé náplně a chutě.
Jednoduchý jablečný závin
Pokud se vám nechce patlat se s klasickým těstem na štrúdl nebo zkrátka spěcháte, vynikající jablečný závin vykouzlíte i z listového těsta. Zakoupíte ho dokonce už vyválené, a tak ho stačí jen potřít rozpuštěným máslem, posypat tenkou vrstvou strouhanky, naplnit jablíčky, poprášit vanilkovým cukrem, posypat skořicí, zabalit a péct v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30 minut. Podle chuti můžete přidat třeba i rozinky nebo trošku mletého badyánu.
Slaný štrúdl
Jak už jistě víte, listové těsto se hodí do sladké i slané kuchyně, proto nemusíte zůstat jen u tradičního jablečného závinu, ale můžete upéct i slaný štrúdl. Rozválené listové těsto naplníte tím, co vás jen napadne a na co máte chuť. Oblíbenými náplněmi jsou třeba špenát a niva, šunka a sýr nebo rajčatové pyré a bazalka. Vyhrát si můžete i s kořením. Připravený štrúdl pak budete péct 30 minut při teplotě 180°C.
Šneci s pudinkem
Vyválené listové těsto jednoduše potřete vychladlým pudinkem podle chuti, můžete přidat třeba i sušené ovoce nebo rozinky, srolujete a nakrájíte na kolečka. Vyskládáte na plech vyložený pečícím papírem a pečete při teplotě 180°C přibližně 20 minut, aby byly krásně nazlátlé.
Sýroví šneci
Tenhle recept je asi úplně nejjednodušší ze všech, a proto ho oceníte, když nebudete stíhat připravit pohoštění třeba na oslavu. Koupíte už vyválené listové těsto, to pokladete plátky sýra podle chuti, posypete kmínem a případně mletou paprikou, srolujete a nakrájíte na kolečka. Ta pak vyskládáte na plech vyložený pečícím papírem a budete péct v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut, do zezlátnutí.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.