Jak péct v silikonové formě?
Snad v každé české rodině se čas od času o víkendu peče bábovka. Tento sladký zákusek je rychlý na přípravu, má mnoho obměn a potěšíte jím každou návštěvu. Jestliže jste však v pečení dezertů začátečník a vlastníte-li keramickou nebo hliníkovou formu na bábovku, určitě máte nemilé zkušenosti s vyklopením této dobroty. Nejlepším řešením je proto péct bábovku v silikonové formě.
Jak péct v silikonové formě? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Výhody silikonové formy
Klasické formy musíte umět správně vymazat tukem a vysypat moukou (strouhankou či kokosem). Jestliže však na tyto činnosti nemáte trpělivost nebo čas, pořiďte si do vaší kuchyně formu ze silikonu.
Silikonová forma má kromě nepřilnavého povrchu i další výhody:
- Zkracuje dobu pečení až o třetinu
- Lze ji mýt ručně i v myčce na nádobí
- Dá se použít ve všech typech trub (elektrických, plynových i mikrovlnných)
- Je lehká a díky srolování zabere málo místa v kuchyňské skříni
- Silikonové formy existují v mnoha provedeních a můžete si tak zvolit pro vás ideální tvar, rozměr a barvu
Zásady pečení v silikonové formě
- Před prvním použitím formu umyjte teplou vodou, osušte a vymažte olejem, při dalším pečení již vytření tukem není třeba
- Moučníky pečte ve formě na plechu. Silikon je nestabilní, hůře drží tvar a formu plnou tekutého těsta byste obtížně dostávali do trouby. Formu tedy umístěte na plech v momentě, kdy do ní budete lít těsto.
- Upečené pokrmy vyklopte až zchladnuté a krájejte je až po vyjmutí z formy, nožem by se forma mohla poškodit. Po upečení formu položte na mřížku, lépe se tak rozprostře teplo a pokrm dobře udrží svůj tvar.
- Při umývání formy nikdy nepoužívejte drátěnku, stačí papírový ubrousek.
Já na pečení v silikonové formě nedám dopustit. Kromě formy na bábovku vlastním i silikonové formy na muffiny a vánoční cukroví. Máte-li obavy z bezpečnosti materiálu, uklidním vás, silikon je zdravotně nezávadný. Stačí formu zakoupit u atestovaného výrobce. Nedejte tedy na nejlevnější cenu na trhu, pak byste mohli schytat nekvalitní výrobek, ze kterého by se při pečení mohly do moučníku uvolňovat škodlivé chemikálie.
Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová | Edit: Andrea Bělohradská