Jak poznat zralý meloun?
Meloun - šťavnatá pochoutka pro letní osvěžení. Většina z nás ho zná jako červené ovoce pocházející z Afriky (většina lidí ho tedy nazývá ovocem, ve skutečnosti je však meloun plodová zelenina, čemuž by v dnešní době asi věřil málokdo). Rozeznáváme dva druhy melounů - červený vodní meloun a žlutý cukrový meloun. V tomto článku bude řeč o červeném melounu, který je asi nejznámější.
Melouny pro zdraví
Meloun je lahodné a osvěžující ovoce, které přináší řadu prospěšných vlastností pro naše zdraví. Název této plodiny, tedy meloun, pochází z řečtiny a znamená v překladu doslova "zralé jablko". Obsahuje velké množství vody (až 91% svého objemu!), což napomáhá hydrataci těla. Díky nízkému energetickému obsahu je také skvělou volbou pro lidi, kteří dbají na svou váhu.
Meloun je dále bohatý na vitamíny, zejména vitamín C, který podporuje imunitní systém, a vitamín A, který je důležitý pro zdraví očí a pokožky. Obsahuje také antioxidanty, jako je lykopen, který nás chrání před některými typy rakoviny a podporuje zdraví srdce.
Díky vysokému obsahu vlákniny může meloun pomoci podpořit trávení a regulovat střevní funkce. Obsahuje minerály jako draslík, který je důležitý pro udržení rovnováhy tekutin v těle a normální fungování svalů a nervů. Celkově lze říci, že konzumace melounu může přinést širokou škálu zdravotních výhod, a to včetně hydratace, podpory imunitního systému, ochrany proti oxidativnímu stresu a posílení trávení.
Jak poznat zralé melouny
Že je meloun skutečně zralý a vhodný ke konzumaci, můžeme poznat podle několika znaků:
- Zvuk při poklepání
Poklepáváním na povrch melounu můžete zjistit, zda je zralý. Zralý meloun by měl vydávat hluboký kovový zvuk, podobný zvuku bubnu. Pokud se při poklepání naopak ozývá vysoký a dutý tón, meloun pravděpodobně ještě není zralý. - Barva
Zralý meloun má matnější a sytější barvu. Například u vodního melounu by mějí být tmavě zelené pruhy intenzivnější a zářivější. - Dutý zvuk
Když zatlačíte na jeden konec melounu (tam, kde by měl být kmenový konec), měl by se mírně pohybovat nebo mít mírný odpor. Pokud je toto místo příliš tvrdé nebo příliš měkké, meloun pravděpodobně není zralý. - Změna lesku
Když se podíváte na povrch melounu, měl by mít mírný lesk, což naznačuje, že je zralý. Matný povrch může naznačovat, že meloun není úplně zralý. - Stonky a listy
Stonky a listy na vrchní části melounu by měly být suché a hnědé. Pokud jsou zelené a čerstvé, meloun by mohl být ještě nedostatečně zralý.
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea Bělohradská