Jak pražit mandle?
Mandle jsou ceněné pro své výživové hodnoty – obsahují bílkoviny, sacharidy, minerály a vitamíny. Kromě toho, že jsou zdravé, jsou však i výtečné na chuť. Výborné jsou i jen tak obyčejné, ovšem pražením je můžete povýšit na úplně jinou úroveň.
Jak dlouho pražit mandle? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak správně pražit mandle
Pražené mandle mám navždy spojené s vánočními svátky. Tato dobrota u nás o Vánocích nikdy nesměla chybět. A já v této tradici směle pokračuji. I letos se chystám na ty nazlátlé křupavé mandle, posolené a nasypané ve zdobné mističce. Vy si tuto pochoutku však můžete připravit po celý rok, čekáte-li návštěvu nebo kdykoli vás bude honit mlsná. Pojďme se tedy zaměřit na to, jak připravit ty nejlepší domácí pražené mandle.
- Nejprve v obchodě sežeňte oloupané mandle. Nebo si je za pár minut oloupejte sami doma.
- Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu a mandle do ní nasypte zhruba na minutu.
- Posléze mandle přes cedník přeceďte a opláchněte studenou vodou. Slupky z mandlí povolí a vy je pak jednoduše mezi prsty z jader odstraníte. Mandle poté nechte oschnout.
-
Oloupané mandle následně v misce pořádně promíchejte s tukem, např. olivovým olejem nebo přepuštěným máslem (ghí). Jádra pak nasypte na pánev a posolte.
-
Mandle za občasného míchání nechte pražit do zezlátnutí, většinou to zabere zhruba pět minut. Pražené mandle potom nasypte na papírový ubrousek a odstraňte z nich osušením přebytečný tuk.
V této fázi pak někteří přidávají další koření jako např. uzenou papriku nebo provensálské bylinky, nicméně já jsem zastáncem klasické slané varianty. Ať už pražené mandle dochutíte či nikoli, vždy to bude lahoda. S jejich pojídáním však vyčkejte, než trochu vychladnou. -
Pokud byste chtěli mandle pražit v troubě, i to je možné. V tom případě namaštěná mandlová jádra dejte na plech, posolte a pražte v předem vyhřáté troubě na cca 160 °C zhruba deset minut. Pak už si nechte chutnat!
Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová | Edit: Andrea B.