Jak připravit hovězí steak?
Hovězí steak nebo také biftek (z anglického beef steak) je pro spoustu zkušených i méně zkušených kuchařů tak trochu strašák. Ve skutečnosti jsou však všechny obavy zbytečné, protože vyberete-li si to správné maso, máte napůl vyhráno. Zbytek je už pak jen otázkou pár minut soustředění. Možná se vám stalo, že jste se pustili do přípravy domácího steaku a místo toho, abyste rodině či hostům vytřeli zrak, výsledkem vašeho snažení u plotny byl kus masa tvrdý jako podešev. Pokud ano anebo jste biftek doposud nezkoušeli a rádi byste, mám tu pro vás jednoduchý návod, jak uspět hned napoprvé.
Hovězí steak jak připravit? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Výběr masa
Klíčem k úspěchu je výběr toho správného kousku hovězího masa. Nejlepší maso na steak seženete samozřejmě u dobrého řezníka, pokud na něj ale nemáte štěstí, můžete se dnes poohlédnout i ve větších obchodních řetězcích, kde pomalu, ale jistě začínají též prodávat ucházející maso vhodné přímo na steak.
Ideální hovězí maso, z něhož připravíte dobrý steak, by mělo být uzrálé alespoň tři týdny. Takové maso poznáte tak, že už nebude jasně červené, ale hnědé, a na omak velmi měkké. Odleželé maso na steak koupíte pod označením „stařené“. Je sice dražší než maso čerstvé, ale pokud si chcete doma připravit opravdu dobrý a křehký hovězí steak, stojí za to si připlatit.
Na steak se hodí masa s následujícím označením:
- rumpsteak
- flank steak
- rib-eye steak
- t-bone steak
- ponterhouse
Postačí vám ale také pravá svíčková, roštěnec, kýta či plec. Vždy se pak poohlížejte po maso, které má tloušťku alespoň dva centimetry – pokud byste připravovali steak z tenčího plátku, můžete se rovnou rozloučit s růžovým prostředkem, protože by se propekl skrz na skrz.
Stupně propečení
U hovězího steaku existuje pět stupňů propečení:
- rare (krvavý steak, který je pouze prohřátý)
- medium rare (tmavě červený uprostřed, lehce růžový k okraji a navrchu hnědý)
- medium (klasika, růžový vnitřek, dobře tepelně upravený)
- medium well (světle růžový vnitřek)
- well done (úplně propečený steak, ani náznak růžové barvy masa).
Nejčastěji se na talířích objevuje steak středně propečený, tedy medium.
Recept na dokonalý hovězí steak
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 2 plátky vyzrálého roštěnce o tloušťce alespoň 2 cm (použít můžete i jiné druhy hovězího, o nichž jsem psala výše)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- lžíce rostlinného oleje
- pánev se silným dnem, nejlépe takovou, kterou můžete vložit do trouby
- pekáček (nemáte-li pánev vhodnou do trouby)
Postup:
- Oba plátky masa z obou stran potřete trochou oleje, lehce osolte a opepřete a nechte zhruba půl hodiny odpočívat na talíři.
- Zapněte troubu a začněte ji předehřívat na 180°C. Pánev rozpalte nasucho, vložte do ní plátky masa a zprudka opékejte 3 minuty z obou stran. Výsledkem by mělo být maso krásné hnědé barvy, které jde snadno podebrat z pánve. V tuto chvíli máte steak propečený jako rare, tedy krvavý. Můžete u toho zůstat anebo ho ještě dopéci, máte-li rádi více propečené maso.
- Pánev s masem vložte do vyhřáté trouby. Pokud nemáte pánev s odnímatelnou rukojetí, která je vhodná i do trouby, maso přendejte do pekáčku. V troubě pak pečte při teplotě 180°C tak dlouho, než získáte vámi požadovaný stupeň propečení – medium trvá 5 až 8 minut, well done 12 až 15 minut. Do masa se vůbec nemusíte bát sem tam píchnout a zkontrolovat stupeň propečení, zvlášť jste-li začátečník.
- Po vytažení z trouby nechte maso alespoň 10 minut odpočívat přikryté třeba kouskem alobalu.
Podávejte s pečenými bramborami, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem. Ke steaku pak doporučuji přidat libovolnou omáčku nebo dip.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.