Jak připravit kančí játra?
Játra mají své milovníky i zaryté odpůrce. Pokud patříte do té první skupiny, jistě oceníte následující recept na kančí játra. Ta se dají připravit na mnoho způsobů, třeba na červeném víně a bylinkách.
Jak připravit kančí játra po myslivecku? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Kančí játra na červeném víně a bylinkách
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 450g kančích jater
- 2 cibule, nakrájené na půlkolečka
- 2 lžíce másla na opékání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- dvě lžičky sušeného tymiánu
- 8 kuliček jalovce
- 3 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička mletého nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hladké mouky
- 150ml suchého červeného vína
- 100g másla, nakrájeného na kostičky
- 4 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
Postup:
- Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Kančí játra omyjte, osušte a nakrájejte na kostky.
- V hlubší pánvi rozehřejte dvě lžíce másla, vsypte cibuli a za občasného promíchání restujte dozlatova. Přidejte nakrájená játra, vsypte bylinky a koření a na středním plameni opékejte zhruba pět minut. Poté játra osolte, opepřete, zlehka zaprašte lžící hladké mouky, důkladně promíchejte, dvě minuty restujte a nakonec podlijte červeným vínem. Promíchejte a nechte několik minut dusit, dokud se většina vína neodpaří.
- Když je víno až na pár lžic odpařené, odstavte pánev z plotny, vyberte kuličky jalovce a bobkové listy a vmíchejte k játrům máslo nakrájené na kostičky a pokrájenou jarní cibulku. Vznikne voňavá, hebká omáčka, která játra skvěle doplní.
- Servírujte na nahřátých talířích s čerstvým pečivem nebo šťouchanými brambory. Dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.