Co je kuskus a jak ho připravit?
Kuskus je výborná surovina, která se dá velmi rychle uvařit a kombinovat s velkým množstvím zeleniny - například s pečenou dýní. Podzim už je tady a nikdy není na škodu si pochutnat na výborném podzimním kuskusu, který je jednou ze symbolik podzimu.
Co to je kuskus?
Co je to kuskus
Kuskus je pokrm, který pochází z tradiční severoafrické kuchyně. Jedná se o drobné kuličky z pšenice, která je vytvořena z jejích otrub, semínek a stonků. Kuskus je oblíbený pro svou všestrannost a snadnou přípravu. Tento pokrm je běžnou součástí orientální kuchyně, postupně si ale získal oblibu i u nás.
Lze ho připravit naslano i na sladko, a to jak coby hlavní pokrm tak jako přílohu například k rybám, masu nebo zelenině. Běžně se ochucuje různými kořenícími směsmi a bylinkami, aby získal bohatou a aromatickou chuť.
Kuskus se dá uvařit na vícero způsobů, dneska si tady ale připomeneme ten pravý podzimní, který někteří z vás ani možná neznají. Ale proč ho nezkusit? Pokud už vám došla inspirace a chtěli byste zkusit něco nového, podzimní kuskus bude na sto procent to pravé ořechové.
Podzimní kuskus s pečenou dýní
Dýně patří k podzimu už skoro stejně neodmyslitelně, jako barevné padající listí. Lze ji přidat snad do všeho, proto neváhejte a přimíchejte žluté kostičky dýně i do jednoduchého kuskusu.
Co budete potřebovat?
- Olivový olej
- 250 g celozrnného kuskusu
- Javorový sirup
- Rozinky
- Bylinky
- Dýňová semínka
- Pistácie (mohou být i kešu oříšky, pokud je máte rádi)
- Nakrájenou dýni (na malé kostičky)
- Nakrájenou mrkev (na malé kostičky)
- Cizrnu (sterilizovanou)
- 2 ks šalotky
- Lahůdkové droždí (1 lžička)
- Koření
- Sůl - normální, může být ale i himalájská, nebo mořská (záleží na preferencích)
- Zeleninový vývar
Jak postupovat
- Nejdříve smíchejte olivový olej, javorový sirup a rozinky.
- Do druhé misky si dejte zbylé suroviny (to znamená nakrájené kousky dýně, mrkve, cizrny, šalotky, lahůdkového droždí, koření, olivového oleje a soli), vše pořádně promíchejte.
- Do vyhřáté trouby vložte druhou mističku a s dýní, mrkví a ostatními surovinami a pečte 30 minut při teplotě 200°C.
- Do kastrůlku nasypte kuskus, zalijte zeleninovým vývarem a nechte asi 10 minut vařit. Poté hotový kuskus přendejte do misky a přidejte k němu upečenou dýni a cizrnu z trouby. Důkladně promíchejte.
- Přidejte bylinky (podle toho, jaké máte rádi - můžou být jakékoliv), dýňová semínka, pistácie, zálivku a opět pořádně promíchejte.
A výborný podzimní kuskus, kterým můžete pohostit návštěvu, nebo si na něm pochutnat vy sami, je na světě. Tento pokrm je velmi chutný a hlavně není náročný na přípravu, takže pokud hledáte něco, co lze připravit rychle, kuskus je ideální volbou.
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea B.