UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Co je kuskus a jak ho připravit?

Kuskus je výborná surovina, která se dá velmi rychle uvařit a kombinovat s velkým množstvím zeleniny - například s pečenou dýní. Podzim už je tady a nikdy není na škodu si pochutnat na výborném podzimním kuskusu, který je jednou ze symbolik podzimu.

kuskus
Co to je kuskus?

Co je to kuskus

Kuskus je pokrm, který pochází z tradiční severoafrické kuchyně. Jedná se o drobné kuličky z pšenice, která je vytvořena z jejích otrub, semínek a stonků. Kuskus je oblíbený pro svou všestrannost a snadnou přípravu. Tento pokrm je běžnou součástí orientální kuchyně, postupně si ale získal oblibu i u nás.

Lze ho připravit naslano i na sladko, a to jak coby hlavní pokrm tak jako přílohu například k rybám, masu nebo zelenině. Běžně se ochucuje různými kořenícími směsmi a bylinkami, aby získal bohatou a aromatickou chuť.

Kuskus se dá uvařit na vícero způsobů, dneska si tady ale připomeneme ten pravý podzimní, který někteří z vás ani možná neznají. Ale proč ho nezkusit? Pokud už vám došla inspirace a chtěli byste zkusit něco nového, podzimní kuskus bude na sto procent to pravé ořechové.

Podzimní kuskus s pečenou dýní

Dýně patří k podzimu už skoro stejně neodmyslitelně, jako barevné padající listí. Lze ji přidat snad do všeho, proto neváhejte a přimíchejte žluté kostičky dýně i do jednoduchého kuskusu.

Co budete potřebovat?

  • Olivový olej
  • 250 g celozrnného kuskusu
  • Javorový sirup
  • Rozinky
  • Bylinky
  • Dýňová semínka
  • Pistácie (mohou být i kešu oříšky, pokud je máte rádi)
  • Nakrájenou dýni (na malé kostičky)
  • Nakrájenou mrkev (na malé kostičky)
  • Cizrnu (sterilizovanou)
  • 2 ks šalotky
  • Lahůdkové droždí (1 lžička)
  • Koření
  • Sůl - normální, může být ale i himalájská, nebo mořská (záleží na preferencích)
  • Zeleninový vývar


Jak postupovat

  1. Nejdříve smíchejte olivový olej, javorový sirup a rozinky.

  2. Do druhé misky si dejte zbylé suroviny (to znamená nakrájené kousky dýně, mrkve, cizrny, šalotky, lahůdkového droždí, koření, olivového oleje a soli), vše pořádně promíchejte.

  3. Do vyhřáté trouby vložte druhou mističku a s dýní, mrkví a ostatními surovinami a pečte 30 minut při teplotě 200°C.

  4. Do kastrůlku nasypte kuskus, zalijte zeleninovým vývarem a nechte asi 10 minut vařit. Poté hotový kuskus přendejte do misky a přidejte k němu upečenou dýni a cizrnu z trouby. Důkladně promíchejte.

  5. Přidejte bylinky (podle toho, jaké máte rádi - můžou být jakékoliv), dýňová semínka, pistácie, zálivku a opět pořádně promíchejte.

A výborný podzimní kuskus, kterým můžete pohostit návštěvu, nebo si na něm pochutnat vy sami, je na světě. Tento pokrm je velmi chutný a hlavně není náročný na přípravu, takže pokud hledáte něco, co lze připravit rychle, kuskus je ideální volbou.


Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: