Jak připravit lososa?
Losos obecný nebo také atlantský je dravá ryba, vyskytuje se nejčastěji v atlantském oceánu (odtud jeden z jeho názvů) a většinu života prožije v moři. V dospělosti však migruje do sladkovodních řek vnitrozemí Evropy a Severní Ameriky, kde se rozmnožuje. Dříve se losos vyskytoval i na našem území, dnes se však v českých řekách objeví jen velmi vzácně.
Jak nejlépe připravit lososa? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Losos na talíři
Losos patří mezi dietní ryby, jeho maso je velice zdravé, obsahuje totiž omega – 3 mastné kyseliny, vitaminy B a D a má pozitivní účinky na kardiovaskulární i nervovou soustavu. Má krásnou růžovou barvu, říká se jí také lososová. Losos bývá někdy označován za nejzdravější rybu vůbec.
V posledních několika desítkách let nabývá losos stále větší popularity i v naší české kuchyni, dokonce v mnohém předčil i tradičního českého kapra. Ten je od 19. století slavnostním štědrovečerním pokrmem a spousta českých rodin si bez zlatavého kapřího řízku neumí svou vánoční tabuli vůbec představit. Steak z lososa mu však dnes zdatně konkuruje. Přiznám se, že i já připravuju na štědrovečerní večeři lososa, protože ho lze zakoupit bez kostí a zvládnou ho tak bezpečně sníst i malé děti. K tomu skvěle chutná, je velmi rychlý na přípravu a k tradičnímu bramborovému salátu padne dokonale. Já ho obvykle ještě doplním o krémovou vinnou omáčku.
Jak tedy připravit lososa?
Jeho maso můžete zpracovat na mnoho způsobů. Můžete ho udit (takové tenké plátky uzeného lososa jsou výtečné třeba v křupavých bagetkách nebo na chlebíčkách), můžete ho obalit ve strouhance jako kterékoliv jiné maso a následně dozlatova osmažit na oleji, můžete ho posypat bylinkami a péct v troubě nebo z něho připravit přírodní řízek. Já osobně ho nejčastěji peču v troubě, je to totiž ten vůbec nejjednodušší způsob a moje kuchyně zůstane nepolíbená prskajícím olejem. Níže se s vámi podělím o recept na vynikajícího lososa s vinnou omáčkou, o němž jsem se zmiňovala výše.
Losos s vinnou omáčkou
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 2 filety z lososa po 200g
- sůl a čerstvě mletý pepř
- rozmarýn
- olivový olej na pokapání
Na vinnou omáčku:
- 4 jarní cibulky
- 100ml bílého vína, suchého
- 50g másla
- 1 lžíce másla na opečení jarní cibulky
Postup:
- Troubu začněte předehřívat na 200°C. Filety z lososa opláchněte, osušte, jemně osolte a posypejte rozmarýnem. Lehce zakápněte olivovým olejem.
- Filety z lososa vložte do pekáčku vyloženého pečícím papírem, dejte do trouby a pečte 15 až 20 minut do té doby, až povrch lososa zbělá a jemně zezlátne. Rybímu masu stačí k upečení jen opravdu málo času, pokud by byl v troubě déle, byl by zbytečně vysušený.
- Mezitím co pracuje trouba, připravte vinnou omáčku. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a dosklovita poduste na lžíci másla v malém rendlíku. Poté podlijte vínem, osolte a nechte většinu vína odpařit, mělo by v rendlíku zůstat jen malé množství. Rendlík odstavte a metličkou do něj vmíchejte zbylé máslo nakrájené na kostičky. Míchejte tak dlouho, až se vše spojí a vznikne výtečná krémová omáčka. Vinná omáčka vás dost možná překvapí svým silným aroma, rybu ale skvěle doplní.
- Podávejte s opečenými bramborami, vařenými bramborami nebo s bramborovým salátem, chystáte–li se tento recept vyzkoušet na Štědrý večer.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.