Jak připravit pstruha?
Pstruh patří mezi nejoblíbenější sladkovodní ryby, které jsou žádanou pochoutkou nejen u nás. Je to dravec a řadí se mezi lososovité ryby. Asi nejčastěji prodávaným druhem je pstruh americký duhový, který žije v řekách Severní Ameriky a Asie a rovněž v Evropě. V České republice narazíme vedle pstruha amerického duhového také na pstruha potočního a pstruha jezerního. Tolik k teorii. Jak si ale tuto chutnou rybu připravit?
Jak připravit pstruha v troubě? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak nejlépe připravit pstruha
Příprava pstruha je snadná a rychlá, nemusíte se proto obávat žádné zdlouhavé řehole u kuchyňské linky. Navíc si vystačíte jen s několika málo ingrediencemi, protože rybám nejvíce sluší jednoduchost. Pokud jste pstruha nikdy nepřipravovali, mám tu pro vás jednoduchý recept na pečeného pstruha na másle, česneku a bylinkách. Gastronomický zážitek zaručen!
Pečený pstruh na másle, česneku a bylinkách
Pro dvě osoby budete potřebovat:
- 2 pstruzi
- 2 lžíce pravého másla
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 2 lžičky sušeného
- 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného
- sůl
- drcený kmín
- 4 stroužky česneku, drceného
- ½ citronu, nakrájeného na 4 klínky
Postup:
- Připravte si dostatečně velký pekáč, aby se do něj vešli oba pstruzi.
- Vyložte ho pečícím papírem a troubu začněte předehřívat na 200°C.
- Vyvržené a očištěné pstruhy omyjte, osušte papírovými ubrousky a ze všech stran i zevnitř lehce osolte a okmínujte.
- Dovnitř obou ryb vložte část másla nakrájeného na plátky, dva klínky citronu, bylinky a drcený česnek.
- Zbylým máslem poklaďte ryby zvenku.
- Pekáč se pstruhy vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut.
- Po vytažení z trouby vyjměte z ryb klínky citronu a snítky bylinek, pokud jste použili čerstvé.
- Podávejte s vařenými či šťouchanými bramborami nebo s čerstvým pečivem. Dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.