UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak připravit rumpsteak?

Rumpsteak patří k nejoblíbenějším hovězím steakům, je totiž úžasně křehký a libový. Pravý rumpsteak se připravuje z takzvané květové špičky, což je vrchní část libového hovězího zadního (hovězí kýty) z mladého býka. Použít můžete ale také kousek nízkého roštěnce, jehož konec se nachází přímo u květové špičky, proto je také velmi křehký.

jak-pripravit-rumpsteak

Jak správně připravit rumpsteak? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Recept na rumpsteak s vícebarevným pepřem

Připravit dobrý rumpsteak nemusí být výsadou jen špičkových kuchařů, udělat si ho můžete i vy. Bude to rare (krvavý steak, jen prohřátý), medium rare (červený uvnitř, k okrajům růžový, světle hnědý na povrchu), medium (nejoblíbenější verze, růžový uvnitř), medium well (uvnitř světle růžový) nebo well done (kompletně propečený steak)? Stupeň propečení záleží jen a jen na vás a vašich preferencích.

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  1. 2 steaky z květové špičky z mladého býka
  2. vločková mořská sůl
  3. směs barevných pepřů, nahrubo namletá
  4. rostlinný olej

kuchynske-vychytavky


Postup:

  1. Plátky masa otřete papírovou utěrkou (neumývejte, připravili byste tím steaky o jejich přirozenou vůni a chuť), potřete rostlinným olejem z obou stran, osolte trochou vločkové mořské soli, posypte nahrubo namletým vícebarevným pepřem a nechte alespoň půl hodiny odležet na talíři.

  2. Rozpalte nasucho pánev, vložte do ní oba plátky masa a zprudka je opékejte z obou stran do zezlátnutí, zhruba 2 až 3 minuty, ne déle.

  3. Poté ztlumte plotýnku a na mírném plameni opékejte maso dále, z obou stran asi 5 minut. Toto propečení můžete snadno dokončit i v troubě. Připravujete-li steaky v pánvi s odnímatelnou rukojetí, která je vhodná i do trouby, jednoduše přendejte do trouby vyhřáté na 180°C. Nemáte-li takovou pánev, plátky předpečeného masa přesuňte do menšího pekáčku. V troubě maso dopékejte zhruba po dobu 5 až 8 minut (medium) nebo 12 až 15 minut (well done). 

  4. Po vytažení z trouby přendejte steaky na talíře a nechte je tam 10 minut odpočívat.


Rumpsteak servírujte na nahřátých talířích a jako přílohu zvolte lehký zeleninový salát zakápnutý balsamicem , skvělou volbou budou ale i opečené brambory, bramborová kaše nebo křupavé čerstvé pečivo. Vhodným doplňkem je například švestková omáčka nebo jakýkoli lehký dip.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: