Jak připravit rumpsteak?
Rumpsteak patří k nejoblíbenějším hovězím steakům, je totiž úžasně křehký a libový. Pravý rumpsteak se připravuje z takzvané květové špičky, což je vrchní část libového hovězího zadního (hovězí kýty) z mladého býka. Použít můžete ale také kousek nízkého roštěnce, jehož konec se nachází přímo u květové špičky, proto je také velmi křehký.
Jak správně připravit rumpsteak? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Recept na rumpsteak s vícebarevným pepřem
Připravit dobrý rumpsteak nemusí být výsadou jen špičkových kuchařů, udělat si ho můžete i vy. Bude to rare (krvavý steak, jen prohřátý), medium rare (červený uvnitř, k okrajům růžový, světle hnědý na povrchu), medium (nejoblíbenější verze, růžový uvnitř), medium well (uvnitř světle růžový) nebo well done (kompletně propečený steak)? Stupeň propečení záleží jen a jen na vás a vašich preferencích.
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 2 steaky z květové špičky z mladého býka
- vločková mořská sůl
- směs barevných pepřů, nahrubo namletá
- rostlinný olej
Postup:
- Plátky masa otřete papírovou utěrkou (neumývejte, připravili byste tím steaky o jejich přirozenou vůni a chuť), potřete rostlinným olejem z obou stran, osolte trochou vločkové mořské soli, posypte nahrubo namletým vícebarevným pepřem a nechte alespoň půl hodiny odležet na talíři.
- Rozpalte nasucho pánev, vložte do ní oba plátky masa a zprudka je opékejte z obou stran do zezlátnutí, zhruba 2 až 3 minuty, ne déle.
- Poté ztlumte plotýnku a na mírném plameni opékejte maso dále, z obou stran asi 5 minut. Toto propečení můžete snadno dokončit i v troubě. Připravujete-li steaky v pánvi s odnímatelnou rukojetí, která je vhodná i do trouby, jednoduše přendejte do trouby vyhřáté na 180°C. Nemáte-li takovou pánev, plátky předpečeného masa přesuňte do menšího pekáčku. V troubě maso dopékejte zhruba po dobu 5 až 8 minut (medium) nebo 12 až 15 minut (well done).
- Po vytažení z trouby přendejte steaky na talíře a nechte je tam 10 minut odpočívat.
Rumpsteak servírujte na nahřátých talířích a jako přílohu zvolte lehký zeleninový salát zakápnutý balsamicem , skvělou volbou budou ale i opečené brambory, bramborová kaše nebo křupavé čerstvé pečivo. Vhodným doplňkem je například švestková omáčka nebo jakýkoli lehký dip.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.