Jak připravit steak z tuňáka?
Steak z tuňáka patří mezi nejdelikátnější pokrmy vůbec. Jak si připravit ten nejlepší?
(Zdroj fotky: Freepik.com)
Pozor na tuňáka v konzervě
Tuňák patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ryby nejen u nás. Nejčastěji konzumujeme toho konzervovaného, který je k sehnání snad v každém obchodě. Věděli jste ale, že není tuňák jako tuňák?
Zvlášť u zmíněných konzerv si při jejich výběru dejte pozor na to, jaká ryba se uvnitř ve skutečnosti nachází, tuňák totiž může být pravý i nepravý. Doporučuji tedy rozhodně číst etikety, protože praví tuňáci jsou ti z rodu Thunnus a Katsuwonus, nepraví pak z rodu Sarda nebo Euthynnus.
Pokud se vám nechce zkoumat písmenka na konzervách nebo vás konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě či oleji jednoduše omrzel, zkuste posunout kulinářský prožitek z této výtečné ryby o kousek dál a připravte si doma steak z tuňáka. Uvidíte, že čerstvému rybímu masu může konzerva jen těžko konkurovat.
Zdravá ryba
Tuňák obecný patří mezi mezi makrelovité ryby. Žije v Atlantském oceánu, Středozemním a Černém moři a ve vodách kolem Japonska (tam se z jeho masa připravuje proslulé sushi). Tuňák je tučná ryba plná zdraví prospěšných látek – najdeme v něm vitaminy B, E a provitamin A, minerály jako jód, železo, hořčík, draslík či fosfor a zdravé tuky. Díky obsahu selenu dokáže maso z tuňáka do jisté míry také chránit před vznikem rakoviny.
Jednoduchý steak z tuňáka
Steak z tuňáka je možné připravit na pánvi, v troubě nebo na grilu. Je jen na vás, jaký způsob zvolíte, vynikající výsledek je zaručen v každém případě.
Pro dvě osoby budete potřebovat:
- 2 steaky z tuňáka (tloušťka cca 4cm)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku, drcené
- drcený kmín
Postup:
- Ze všeho nejdřív si připravte marinádu – v misce smíchejte olivový olej s drceným česnekem.
- Steaky z tuňáka omyjte, osušte, osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Pak je potřete z obou stran připravenou marinádou, uzavřete do plastové dózy a nechte alespoň hodinu marinovat v lednici.
- Když jsou steaky uleželé a marinované, je načase je opéct. Grilovací pánev rozehřejte a oba kusy masa na ní opečte, z každé strany zhruba tři minuty. Výsledek by měl být takový, že maso bude mít růžovou barvu.
Chystáte-li se připravit steaky na grilu, budete postupovat stejně jako kdybyste je opékali na grilovací pánvi.
Chcete-li tuňáka upéct v troubě, rozehřejte ji na 200°C, vložte marinované steaky do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte dvacet minut, dokud nebude mít maso narůžovělou barvu. - Podávejte se zeleninovým salátem či opečenou bagetou s bylinkovým máslem. Dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.