Jak připravit štiku?
Milujete ryby? Pak musíte určitě ochutnat i štiku, která je nejenom bohatá na cenné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, B a D, jód, zinek či vápník, ale především i výborně chutná. Štika má jemné sušší maso. Nejméně kostí pak obsahuje její ocasní část. Jak připravit štiku, tak abyste si na ní mohli maximálně pochutnat?
Jak připravit mořskou štiku?
Jak nejlépe připravit štiku
Štiku si můžete připravit v troubě nebo na grilu. Libové maso se skvěle hodí pro pozvolné smažení, vaření v páře, dušení, grilování i fritování. Starší ryby jsou pak vhodnější spíše pro použití jako různé náplně, teriny, do knedlíčků apod. Štiku můžete ochutit na mnoho způsobů. Oblíbenou volbou je tradiční citron, báječnou kombinaci ale přináší i nejrůznější bylinky, jako například estragon, fenykl, zázvor či šafrán. Na své si přijdou i milovníci kopru, protože i s ním chutná štika velmi dobře.
Štika na másle
Volbou, kterou rozhodně nic nezkazíte, je štika na másle s bílou máslovou omáčkou. Je to jednoduché a za pár minut máte hotovo. Omáčku si připravíte ze smetany, bílého vína, másla a nasekané šalotky. Rybu stačí jen osmažit na pánvi a ke konci k ní přidat pokrájená cherry rajčátka. Pak už jen zbývá připravit si omáčku.
Štika na citronech
Pochutnáte si i na štice na citronech pečené v troubě. Pro tento recept vám bude stačit jen pár ingrediencí:
- štika
- citron
- máslo
- koření na ryby
Štiku jednoduše okořeníte zvenku i zevnitř, její břicho vyložíte plátky citronu a plátky másla a v troubě upečete do jemného zezlátnutí.
Pečená štika se zeleninou
Úžasnou kombinaci přináší i pečená štika se zeleninou s pečenými bramborami. Této lahodné kombinaci se zkrátka nedá odolat. Ze zeleniny se hodí mrkev a celer. O doladění chuti se pak postará petrželka. Štiku vykuchejte a dovnitř umístěte nadrobno nakrájenou zeleninu a citronovou kůru. Poté rybu osolte a opepřete a pečte v troubě. Během pečení rybu občas podlévejte smetanou. Nakonec ozdobte petrželkou a podávejte s pečenými brambory nebo hranolky.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.