UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak připravit telecí játra?

Játra (a vnitřnosti obecně) budí rozporuplné emoce – jedni je milují, druhým nesmí na talíř. Jestli ale patříte mezi milovníky jater, v tomto článku vám přináším recept na játra telecí, která jsou velice chutná a pořádně vás zasytí. Dozvíte se, jak připravit starobylý pokrm zvaný fegato di vitello alla veneziana neboli telecí játra po benátsku, oblíbený kde jinde, než v severoitalských Benátkách.

jak-pripravit-teleci-jatra

Příprava telecích jater (Zdroj fotky: Freepik.com)

 

Telecí játra po benátsku

Telecí játra po Benátsku se připravují na cibuli a bílém víně, které jim dodá jemně navinulou chuť. Recept je to jednoduchý a nenáročný jak na čas, tak na suroviny. Jako příloha k benátským telecím játrům tradičně patří polentová kaše nebo nasucho opečené placky z polenty. Vystačíte si ale i s křupavým bílým pečivem.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g telecích jater
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce pravého másla
  • 500 g cibule nakrájené na tenké plátky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • špetka cukru

kuchynske-vychytavky

Postup jak na telecí játra:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Játra očistěte a nakrájejte na proužky. V hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a lžíci másla, vsypte plátky cibule a nechte je na mírném plameni rovnoměrně změknout. Dejte přitom pozor, aby nezačala zlátnout, cibule má zůstat spíše světlá a měkká.

  2. Změklou cibuli vyndejte z pánve a dejte prozatím stranou. Do pánve přilijte další lžíci olivového oleje a na silnějším plameni na něm orestujte játra. Jakmile se zatáhnou a lehce zezlátnou, vraťte do pánve cibuli, promíchejte s játry, přidejte nasekanou hladkolistou petrželku, osolte, opepřete a vše krátce osmahněte, nanejvýš dvě minuty.

  3. Poté obsah pánve podlijte bílým vínem, přidejte lžičku bílého vinného octa, důkladně zamíchejte a snažte se ode dna podebrat připečené kousky. Duste a míchejte, dokud nevznikne jemná světlá omáčka, trvá to jen několik minut. Nakonec můžete vmíchat špetku cukru, která celkovou chuť krásně zakulatí a zmírní případnou kyselost.


Nakonec si vychutnejte tuto výjimečnou dobrotu, která dost možná přiláká i zaryté odpůrce jater. Chutná totiž přímo božsky. Játra servírujte nejlépe na nahřátých talířích a doplňte polentovými plackami nebo rozpečeným bílým pečivem. Buon appetito!


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: