Jak připravit telecí játra?
Játra (a vnitřnosti obecně) budí rozporuplné emoce – jedni je milují, druhým nesmí na talíř. Jestli ale patříte mezi milovníky jater, v tomto článku vám přináším recept na játra telecí, která jsou velice chutná a pořádně vás zasytí. Dozvíte se, jak připravit starobylý pokrm zvaný fegato di vitello alla veneziana neboli telecí játra po benátsku, oblíbený kde jinde, než v severoitalských Benátkách.
Příprava telecích jater (Zdroj fotky: Freepik.com)
Telecí játra po benátsku
Telecí játra po Benátsku se připravují na cibuli a bílém víně, které jim dodá jemně navinulou chuť. Recept je to jednoduchý a nenáročný jak na čas, tak na suroviny. Jako příloha k benátským telecím játrům tradičně patří polentová kaše nebo nasucho opečené placky z polenty. Vystačíte si ale i s křupavým bílým pečivem.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 g telecích jater
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce pravého másla
- 500 g cibule nakrájené na tenké plátky
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 lžička bílého vinného octa
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka cukru
Postup jak na telecí játra:
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Játra očistěte a nakrájejte na proužky. V hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a lžíci másla, vsypte plátky cibule a nechte je na mírném plameni rovnoměrně změknout. Dejte přitom pozor, aby nezačala zlátnout, cibule má zůstat spíše světlá a měkká.
- Změklou cibuli vyndejte z pánve a dejte prozatím stranou. Do pánve přilijte další lžíci olivového oleje a na silnějším plameni na něm orestujte játra. Jakmile se zatáhnou a lehce zezlátnou, vraťte do pánve cibuli, promíchejte s játry, přidejte nasekanou hladkolistou petrželku, osolte, opepřete a vše krátce osmahněte, nanejvýš dvě minuty.
- Poté obsah pánve podlijte bílým vínem, přidejte lžičku bílého vinného octa, důkladně zamíchejte a snažte se ode dna podebrat připečené kousky. Duste a míchejte, dokud nevznikne jemná světlá omáčka, trvá to jen několik minut. Nakonec můžete vmíchat špetku cukru, která celkovou chuť krásně zakulatí a zmírní případnou kyselost.
Nakonec si vychutnejte tuto výjimečnou dobrotu, která dost možná přiláká i zaryté odpůrce jater. Chutná totiž přímo božsky. Játra servírujte nejlépe na nahřátých talířích a doplňte polentovými plackami nebo rozpečeným bílým pečivem. Buon appetito!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.