Docházejí vám nápady na recepty a nevíte, co zase vařit? Vyzkoušejte rychlé a chutné jídlo z mletého masa - jemné, lahodné a šťavnaté vepřenky s chlebem, bramborami nebo bramborovou kaší. Jejich příprava je rychlá, snadná a pochutná si na nich celá rodina i návštěva.
Domácí vepřenky (Zdroj fotky: Freepik.com)
Domácí vepřenky s cibulí
Budete potřebovat:
- cca 400 g vepřového plecka
- 50 g žemle nebo rohlík
- cibuli, plnotučnou hořčici kremžskou anebo ostřejší podle vaší chuti.
- Na ochucení budete potřebovat pepř, mletou sladkou papriku a sůl.
- Dále si přichystejte vodu a polovinu chleba.
Postup:
- Nejprve si namočte žemli nebo rohlík do vody, aby pečivo změklo. Následně z něj vymačkejte přebytečnou vodu a lehce osolte. Žemli společně s vepřovým masem pak nahrubo umelte.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli a poté tuto směs ochuťte solí, paprikou a pepřem. Důkladně promíchejte a nechte nějakou dobu odležet.
- Poté vytvarujte menší placičky a po obou stranách je osmažte na pánvi na středním stupni do zlatova (cca 4 – 5 minut).
- Následně vepřenky potřete hořčicí a posypte najemno nakrájenou cibulí.
- Podávejte třeba s chlebem nebo bramborovou kaší. Co se příloh týče, fantazii se meze nekladou. Skvěle totiž chutnají i se zeleninovým salátem nebo opečenými bramborami.
Je libo o něco zdravější verzi vepřenky?
Vepřenky nemusíte jen smažit na pánvi v oleji, můžete je upéct také v troubě. Stačí placičky vyskládat na plech na pečící papír a jemně potřít olejem. Toto rychlé, jednoduché a chutné jídlo si zamilujete. Vepřenky jsou zkrátka populární klasikou, které žádný gurmán neodolá.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.