Jak se dělají palačinky?
Palačinky jsou velice oblíbeným jídlem zejména pak pro děti. Tyto tenké a měkké placky můžete ochutnat v různých podobách od tradičních sladkých až po slané s různými náplněmi. V tomto článku se podíváme na základní postup, jak připravit klasické sladké palačinky, které jsou asi nejznámější a nejoblíbenější.
Co budete potřebovat
- mouka, vejce
- mléko
- špetka soli
- trocha cukru
V poměrech je to obvykle jeden šálek mouky, jedno vejce a jeden šálek mléka. Přidání trochy soli a cukru pomáhá mnohonásobně vylepšit chuť palačinek, které děláme.
Jak postupovat
- Mouku, sůl a cukr smíchejte v misce a přidejte vejce. Pokud chcete, můžete použít šlehací metlu, abyste vajíčko lépe promíchali. Poté přidejte mléko a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a vytvoří hladké těsto.
Pokud těsto vypadá příliš hustě, přidejte zbývající mléko, abyste získali požadovanou konzistenci - těsto by mělo být poměrně tekuté. Dále nechte těsto odpočinout zhruba 10-15 minut. To pomáhá zjemnit těsto a zlepšit jeho konzistenci. - Rozpalte pánvičku na střední teplotu a přidejte malé množství oleje nebo másla, aby se palačinky nelepily. Nalijte malé množství těsta na pánvičku, rozetřete ho vypouklou stranou naběračky a pečte, dokud spodní strana nezezlátne. Poté palačinku otočte a nechte ji opéct i z druhé strany.
- Palačinky nechte opékat z každé strany asi 1-2 minuty, dokud nejsou obě strany krásně zbarveny do zlatavě hnědé. Dejte si přitom pozor na to, aby se palačinky nepřipálily a nezčernaly, musíte je pořád hlídat.
Palačinky jsou výborným pokrmem k snídani, obědu i k večeři. Skvělé jsou s tradiční domácí zavařeninou a trochou zakysané smetany. Pro lepší chuť je ale můžete namazat lískooříškovým krémem, arašídovým máslem, čokoládou a přidat na ně různé druhy ovoce, jako například jahody, banán, nebo jablko. Přeji dobrou chuť!