UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak se vyrábí česká čokoláda?

Výroba čokolády je tak setsakramentsky těžké řemeslo. Musíte znát správné poměry, přijít na ten nejvymazlenější způsob zpracování a pídit se po kvalitních surovinách. Když to teda chcete dělat poctivě a odmítáte chuť dohánět uměle. Společně teď nakoukneme do melanžéru jedné české čokoládovny. Takové, která vám naplní chuťové pohárky až po okraj.

Jak se vyrábí čokoláda

Jak se vyrábí česká čokoláda? (Zdroj fotky: Čokoládovna JANEK)

Jak vyrábí čokoládu JANEK?

Poctivě a vlastníma rukama. Tahle domácí čokoládovna z Uherského Brodu totiž chce, aby čokoláda chutnala vážně jako čokoláda – bez aromat a náhražek. 

  1. Když nechcete chuť čokolády vyhánět uměle, jsou zapotřebí pořádné kakaové boby. Musí se pečlivě vybrat dodavatel i každičký jeden kus. Defektní kusy tak nemilosrdně letí do koše.

  2. Svojí typickou chuť dostávají boby během pražení. Jenže různé druhy potřebují různý čas i teplotu – takže je to celkem piplačka. Ale za tu chuť to pak stojí.

  3. Kakaové boby se po zchladnutí hodí do drtičky. Ta je zbaví kakaové slupky a lehce je nadrtí na tzv. nibsy.

  4. Aby se čokoláda přestala sypat a začala téct, musí strávit několik dní v melanžéru. Tam se mezi žulovými mlecími kameny pomalu mele. Díky vznikajícímu teplu se uvolňuje kakaové máslo – a všechno se začíná spojovat.

  5. Když je namleto, musí se čokoláda nechat odpočinout. Občas dozrává i několik měsíců, během kterých se plní chuťový profil i aroma.

  6. Temperování sjednotí krystalky kakaového máslo a vytvoří tu nejlahodnější strukturu. Právě tady získává čokoláda svůj lesk a křupavost.

  7. Pak už se jen vylije forma, vyloupne se tabulka a balí se. Samozřejmě ručně. To aby byla jistota, že je vše vážně dokonalé. 

Vypadá to jako hračka, co? Kdyby byla, koupeme se všichni v lahodné čokoládě. Je to ale vážně kumšt – a navíc drahý.

Balení JANKOVÝCH čokolád

Balení čokolády (Zdroj fotky: Čokoládovna JANEK)

Než šel JANEK do světa s první tabulkou, trvalo to dlouhé měsíce pokusů a ladění receptury

Na složení záleží

A moc. U čokolády obecně platí, že čím kratší, tím lepší. Proto vždycky tabulku otočte a zkontrolujte, že je tam jen to, co má.

Ingredience

Co byste měli vědět?

kakaová hmota

Hledejte ji všude, jen u bílé čokolády ne.

kakaové máslo

Nejdražší ingredience, která se často nahrazuje levnějšími alternativami.

cukr

Vyvažuje hořkost kakaových bobů.

sušené mléko

Snažte se vybírat plnotučné varianty. 

sojový lecitin

Emulgátor, který neovlivňuje chuť, ale i ve stopovém množství podporuje strukturu čokolády.

 

Vyhněte se čokoládám, která obsahují:

  • jiné tuky než kakaové máslo. To je totiž to nejdražší z celé čokolády, a tak se často šidí.
  • odtučněný kakaový prášek. Původní máslo se totiž nahradí jiným (levnějším) tukem nebo nekvalitním kakaovým máslem, které by samo o sobě neobstálo.
  • aromata. Radši ať tam jsou zrníčka pravé vanilky, než jen umělá vůně.

kuchynske-vychytavky

Co všechno čokoládovna JANEK vyrábí?

Všechno, na co si vzpomenete. A nejspíš ještě něco navíc. Báječně jim totiž nejdou jen tabulkové čokolády, ale i pralinky. Jejich majstrštykem je rozhodně arašídový nugát. Spojuje se v něm lahodná chuť oříšků a všech tří druhů čokolád – tmavé, mléčné i hořké.

JANKŮV arašídový nugát

Jankův arašídový nugát (Zdroj fotky: Čokoládovna JANEK)

Kde můžete JANKA potkat?

Dneska už je v každém kraji. Jeho výrobky odebírají desítky obchůdků, bezobalů i sem tam nějaké to květinářství. Na to, že jde o malou firmu do 20 zaměstnanců, tak se činí.

Svoje kamenné prodejny má ale jen dvě. Tam (a na jejich e-shopu) máte jistotu, že najdete vážně všechno. Jako správní patrioti otevřeli první tu v Uherském Brodu. Novějším přírůstkem je pak pražská pobočka na Havelské 21 – pěkně v centru mezi Orlojem a Můstkem.

Pro Čokoládovna JANEK sepsala: Radka Mácová (PR)

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: