Jak si doma uvařit pivo?
Milujete pivo, a to nejlépe čerstvě čepované? Nechce se vám zrovna do hospody nebo si ho chcete vychutnat o samotě? Tak si ho zkuste uvařit doma. Že nevíte, jak na to? Poradíme, jak si doma uvařit pivo, které vám bude chutnat.
Jak si doma uvařit pivo?
Jak si uvařit pivo doma
Domácí pivo se těší čím dál větší oblibě. A nemusíte se toho vůbec obávat, příprava není nijak složitá a zvládnete to i vy.
Pro přípravu domácího piva budete potřebovat:
- hrnec o objemu přibližně 15 litrů
- nádobu na kvašení piva o velikosti přibližně 15 litrů
- gumovou hadičku na stáčení piva
- teploměr, který přesně měří až do bodu varu
- vařečku
- lahve, ve kterých budete uvařené pivo skladovat
- slad
- sušené či granulované chmelové šišky
- pivovarské kvasnice
- voda (neměla by být příliš tvrdá)
Postup:
- Slad, tedy konkrétně usušená naklíčená zrna ječmene, který je zbaven klíčků, je nutné namlít nahrubo a tím získáme tzv. šrot. Ten nasypeme do hrnce s 15 litrů vody, která se bude během přípravy odpařovat, takže výsledné množství piva bude přibližně 10 litrů.
- Tuto směs pravidelně mícháme a zahříváme na teplotu cca 64 °C, a to po dobu půl hodiny.
- Následně za pravidelného míchání směs vody a sladu (tzv. břečku) pozvolna zahřejeme na teplotu 64 °C, a to po dobu 15 minut.
- Břečku následně zahřejeme na cca 75 °C, a to po dobu půl hodiny. Následně je nutné odfiltrovat vyluhovaný šrot (tzv. mláto).
- Výsledkem je sladina, do které se přidají chmelové šišky či granule, a to v poměru 4 dkg šišek nebo 1,2 dkg granulí na 10 litrů piva. Sladinu přivedeme k varu a vaříme cca 1 hodinu.
- Odfiltrujeme chmel a směs necháme vychladnout. V malém množství mladiny se poté rozmíchají kvasnice a ty se poté vmíchají do zbytku mladiny. Tuto směs je nutné nechat kvasit 7-10 dní v temnu a chladu. Ideální teplota je 5-10 °C. Pak už jen nezbývá vykvašené pivo za pomoci hadičky stočit do připravených lahví, uzavřít a nechat 3-4 týdny v chladu a temnu dozrát.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.