Jak spařit rajčata?
Spaření rajčat je základním krokem k jejich oloupání. Loupaná rajčata jsou oblíbenou surovinou v mnoha světových kuchyních, používají se do polévek, omáček nebo jako základ na pizzu. S naším jednoduchým návodem je hravě zvládnete oloupat i vy. A jako bonus vám přinášíme recept na krémovou rajčatovou polévku ve středomořském stylu!
Jak nejlépe oloupat rajčata?
Návod jak spařit a oloupat rajčata
Loupání rajčat není vůbec tak složité, jak by se možná mohlo zdát. S naším návodem to hravě zvládnete i vy.
- Rajčata omyjte a zbavte stopky s lístečky.
- V rychlovarné konvici nebo v hrnci přiveďte k varu dostatek vody na to, aby v nich byla rajčata po zalití zcela ponořená.
- Na obou špičkách rajčata tenkým nožem mělce nařízněte do kříže. Díky tomu pak půjdou po spaření rajčata snáze oloupat.
- Rajčata naskládejte do nádoby, která odolá vysokým teplotám (může to být větší mísa nebo klidně hrnec) a zalijte je vroucí vodou. V té je nechte spařit po dobu 2 minut.
- Po 2 minutách vařící vodu slijte a rajčata prudce zchlaďte pod ledovou tekoucí vodou. Slupka se díky tomu snáze oddělí od rajčete.
- Rajčata jedno po druhém oloupejte. Začněte vždy od naříznutých špiček, díky kterým slupku z rajčat snadno stáhnete.
- Když máte rajčata oloupaná, je třeba z rajčat ještě vyříznout tuhá místa, v nichž do nich vrůstá stopka. Jde to též velmi snadno – tvrdé části jednoduše krouživým pohybem vyřízněte a zahoďte.
Takto zpracovaná rajčata jsou připravena k dalšímu zpracování. Zkuste z nich uvařit třeba delikátní rajčatovou polévku.
Středomořská rajčatová polévka
Tato polévka vyniká jak svou barvou, tak především svěžestí a příchutí slunného Středomoří. Zamiluje si ji celá rodina!
Na 1 hrnec polévky pro 4 osoby budete potřebovat:
- 4 oloupaná rajčata
- 250 ml rajčatového pyré (passaty)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku, drceného
- 1 lžíce čerstvých lístků bazalky, pokrájených
- 1 kelímek smetany na vaření
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- Oloupaná rajčata rozkrojte na poloviny a řezem nahoru naskládejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem, zakápněte trochou olivového oleje, jemně opepřete, osolte a posypte trochou nasekané bazalky.
- Pekáček s rajčaty vložte do trouby předehřáté na 200 °C a nechte je opékat 10 minut.
- Zatímco se rajčata pečou v troubě, v hrnci na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a drcený česnek. Po té přidejte oloupaná a opečená rajčata i s bylinkami a uvolněnou šťávou, přilijte rajčatové pyré a a nechte obsah hrnce vařit na mírném plameni po dobu 15 minut.
- Po uplynutí 15 minut ponorným mixérem rozmixujte rajčata dohladka, přidejte nasekanou bazalku a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přimíchejte kelímek smetany.
- Podávejte s italskou ciabattou namáčenou do olivového oleje. Dobrou chuť! :-)
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.