Jak sušit maso?
Sušené maso lidé konzumují už tisíce let, protože sušení bylo dobrým způsobem, jak maso zakonzervovat tak, aby vydrželo a nezkazilo se. Na své oblíbenosti neztratilo ani dnes a já vám v tomto článku prozradím, jak maso sušit a jaké maso je k sušení nejvhodnější.
Jak dlouho sušit maso? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Výběr masa
Sušit můžete mnoho různých druhů masa, jak těch běžných, které jsou součástí klasického jídelníčku (hovězí, vepřové nebo krůtí), tak těch méně obvyklých (rybí) či exotických (klokanní, zebří nebo žirafí). My si zde rozebereme první tři běžné druhy masa a části, které se k sušení hodí nejvíce:
- Hovězí maso – pravá svíčková, ořech, horní a spodní šál, roštěnec
- Vepřové maso – panenka, ořech, pečeně
- Krůtí maso – prsa, medailonky
Pro sušení masa platí jedno jednoduché pravidlo – maso nesmí být vyzrálé, ale mladé. Nesmí mít žádné šlachy ani tuk.
Příprava na sušení
Než přistoupíte k samotnému sušení masa, je třeba ho nejprve připravit – naložit přes noc a následně nakrájet na menší tenké plátky.
K tomu budete potřebovat:
- Jablečný ocet (5%)
- Sůl
- Koření podle chuti – pepř, chilli, sušený česnek, grilovací směs, kari koření a podobně
Postup:
- Maso omyjete a osušíte, nakrájíte na tenké a menší plátky.
- Zlehka nasolíte (opravdu opatrně a máte-li v plánu použít kořenící směs, v níž je sůl již obsažena, tento krok vynechejte), v uzavíratelné dóze smícháte ocet s kořením, maso do něj ponoříte, dózu uzavřete a necháte přes noc odpočívat v lednici. Ocet se postará o to, že maso bude po usušení křehčí.
- Druhý den maso vyndáte z dózy, necháte okapat od marinády a můžete začít sušit.
Sušení masa
Sušit se dá maso buď ve speciální sušičce na maso nebo klidně v sušičce ovoce či horkovzdušné troubě (horkovzdušný oběh je zde ale nutností).
Postup sušení:
- Naložené a okapané maso rozprostřete do sušičky či horkovzdušné trouby. V případě druhé varianty pak nezapomeňte dát pod maso na roštu plech, aby tam mohla odkapávat šťáva, která se z masa během sušení uvolní.
- Sušičku či troubu zapněte (u trouby znovu připomínám horkovzdušný oběh) a maso sušte při teplotě 60 až 70°C po dobu 6 až 12 hodin, záleží na druhu masa a velikosti jednotlivých kousků.
- Když je maso usušené, vyjměte ho ze sušičky (případně trouby) a nechte chvíli odpočívat na vzduchu.
- Maso následně uložte nejlépe do papírového pytlíku a do týdne až dvou ho zkonzumujte. Vydrží samozřejmě i o něco déle, ale může postupně sesychat.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.