Jak sušit rajčata v sušičce?
Sezóna šťavnatých červených rajčat se pomalu, ale jistě blíží, a tak tu pro vás máme článek o tom, jak si část kousků z bohaté úrody nasušit pomocí elektrické domácí sušičky ovoce a zeleniny.
Jak dlouho sušit rajčata v sušičce? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Vynikající sušená rajčata
Sušená rajčata nejen že jsou vynikající na chuť, ale protože jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně, můžete s nimi aspoň na chvilku rozzářit pošmourné zimní dny a připomenout si dovolenou u moře kdykoli během roku. Bezvadně se hodí do těstovin a italských gnocchi, ozvláštnit s nimi ale můžete klidně i čerstvý zeleninový salát, masové pokrmy nebo lehké pomazánky. Stejně jako u jakýchkoli jiných surovin a u vaření obecně platí, že chuti a fantazii se meze nekladou.
Výběr těch správných rajčat
Ještě než se bezhlavě pustíte do sušení rajčat, je dobré vědět, které odrůdy se na sušení hodí a které ne. Rajčata, která budete sušit, musí být ale vždy zralá, klidně i přezrálá. Vyhněte se pak samozřejmě všem nahnilým kouskům.
Obecně vzato můžete sušit všechna velká, masitá a dužnatá červená rajčata (ano, přesně ta, která vám nejspíš rostou na zahrádce). Dále jsou k sušení vhodná švestková rajčátka a červená cherry rajčátka. Naopak oranžové či žluté odrůdy malých rajčat se k sušení nehodí vůbec, jsou dobrá spíše v čerstvém stavu, sušená by byla nevýrazná na chuť a žádný extra chuťový zážitek byste z nich nedostali.
Příprava a sušení v sušičce
Před samotným sušením je dobré rajčata nejprve důkladně omýt, případně zbavit jádřinců, chcete-li, a nakonec rozkrájet na takové kousky, jaké vám budou vyhovovat. Velká rajčata nakrájejte na čtvrtiny, ta střední klidně jen na poloviny a malá cherry rajčátka můžete klidně sušit vcelku. Při krájení je ale dobré si uvědomit, že sušením se rajčata zmenší, proto je určitě nekrájejte na úplně malé kousky, aby se nestalo, že nakonec ze sušičky vyndáte malé scvrklé „ubožáčky“.
Když máte rajčata očištěná a nakrájená, je čas přemístit je do sušičky. Kousky rajčat tam vkládejte jeden po druhém tak, aby byl mezi nimi prostor a nedotýkaly se. Pak už jen stačí zapnout sušičku podle návodu od výrobce a nechat ji pracovat. Sušení rajčat trvá okolo 6 až 8 hodin a nemusíte se bát, že by se něco pokazilo, protože každá sušička má termostat, který hlídá stabilní teplotu prostředí v sušičce.
Naložení a uchování sušených rajčat
Když jsou rajčata usušená (poznáte to podle toho, že jsou menší, zvrásněná a mají tmavší barvu), je dobré naložit je do olivového oleje. Do něj pak můžete přidat klidně i česnek, bylinky (hodí se zejména bazalka a oregano, případně provensálská směs), kapary nebo olivy. Záleží jen na vás. Do oleje můžete kápnout i trošku balsamicového octa.
Sušená rajčata jednoduše rozdělte do čistých sklenic se šroubovacím uzávěrem, zalijte olivovým olejem smíchaným s bylinkami, česnekem, případně dalšími přísadami podle chuti, a důkladně uzavřete. Skladujte pokud možno na tmavém místě.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.