Jak uchovat křen?
Křen je oblíbená sezónní plodina, která má své místo v tradiční české kuchyni. Nejčastěji se používá spolu s jablky jako pochoutka k uzenému nebo vařenému masu. Nicméně z křenu můžete připravit i křenovou pomazánku nebo omáčku. A mnozí si křen sypou i na guláš, aby získal ten správný říz. Jak úrodu křenu ze zahrádky uchovat tak, aby vydržela co nejdéle?
Jak doma uchovat křen? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Zdraví ukryté v křenu
Kromě toho, že křen nabízí všestranné využití v kuchyni, má také příznivé účinky na zdraví:
- posiluje imunitu
- obsahuje cenné minerály a velké množství vitamínu C
- snižuje krevní tlak
- uvolňuje ucpaný nos
- pozitivně působí i na zažívání
Nejlepší je samozřejmě křen čerstvý. Chcete-li si totiž křen doma uchovat, je třeba respektovat určité zásady, aby se křen nezkazil a neztratil své štiplavé aroma a specifickou chuť. Mezi typické metody uchování křenu patří uskladnění v lednici, nakládání, mražení a sušení.
Skladování v lednici
Co se týče uložení v lednici, je třeba pro křen zajistit dostatečnou vlhkost. Křen můžeme dát do misky s vodou, případně lahve. Lze ho obalit i mikrotenovým sáčkem či tkaninou. Udává se, že takto vydrží v chladničce i rok. Pokud vám zbyde kus nastrouhaného křenu, můžete ho smíchat s hořčicí, nebo zvolit kombinaci soli, octa a cukru. Křen lze také naložit. Nejsnazší způsob je ten s octem.
- Křen nastrouháme najemno, pokapeme octem (prevence proti ztmavnutí) a svaříme vodu se solí a octem.
- Poměr vody a octa bude 1:10, solíme dle potřeby.
- Zavařujeme klasicky zhruba 20 minut při 80 °C.
- Naložený křen uchováváme na tmavém chladnějším místě.
Mražení
Dále máte na výběr mražení, nicméně počítejte s tím, že v mrazáku křen docela ztratí svůj typický říz. Buď ho nastrouhejte a smíchejte s citronovou šťávou (aby neztmavl), nebo kořen nechte vcelku, očistěte a osušte a obalte potravinovou fólií.
Sušení
Křen si očistíme, nastrouháme nebo zvolíme variantu podélného rozkrojení kořene a rozprostřeme ho na noviny. Sušíme ho ideálně na slunci nebo topení, neboť sušička (v tomto případě sušíme při teplotě cca 40 °C) trochu oslabuje křenovou chuť i vůni. Při výběru místa sušení dbáme na to, aby se tam nedržela vlhkost kvůli plísni. Usušeným křenem naplníme sklenice a řádně je uzavřeme. Sušený křen pak používáme spíše pro léčivé účely.
Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová | Edit: Andrea B.