Jak udělat horké maliny?
Horké maliny asi netřeba představovat. Jsou velmi oblíbeným doplňkem různých sladkých dezertů. Sluší jim to ve zmrzlinových pohárech, skvěle doplní lívance a palačinky nebo třeba sladký francouzský toast. Přípravu horkých malin zvládne i malé dítě, tak jednoduché jsou. Jednoduché a přitom chutné, jak jen maliny umí být. V tomto článku se dozvíte nejen to, jak si horké maliny jednoduše připravit doma a jaké dobroty jimi polít, ale přináším vám i jeden nenáročný recept, který pohladí vaše chuťové pohárky a budete ho moci směle naservírovat i návštěvě – francouzský toast s horkými malinami a mátou. Mňam!
Horké maliny jak je udělat doma? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Základní recept na horké maliny
Horké maliny připravíte jednoduše tak, že je na mírném ohni svaříte s cukrem, nejlépe zkaramelizovaným. Můžete použít jak čerstvé, tak mražené maliny a dopřát si je kdykoli na ně dostanete chuť.
Na horké maliny k dezertu pro 4 osoby budete potřebovat:
- 200 g mražených malin
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce másla
Postup:
- Lžíci másla dejte do kastrůlku, rozehřejte na mírném ohni, přisypte cukr a nechte pomalu rozpouštět a karamelizovat. Dejte přitom pozor, aby cukr příliš neztmavl, musí mít barvu spíše do zlato-oranžova, nikoli do hněda. Hnědý karamel už je příliš hořký a zkazil by chuť celého dezertu.
- Když je cukr rozpuštěný a má zlatavou barvu, přidejte do katrůlku maliny. Zakápněte lžičkou citronové šťávy, důkladně promíchejte a společně zahřívejte, dokud nebudou maliny horké. Mezitím obsah kastrůlku míchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Když jsou maliny horké, odstavte a podávejte jako přeliv dezertů.
Asi nejoblíbenější jsou horké maliny s vanilkovou zmrzlinou. Je to klasika, kterou najdete v jídelním lístku snad každé restaurace. Horké maliny se ale hodí také na lívance, palačinky, panna cottu nebo francouzký toast.
Francouzský toast s horkými malinami a mátou
Francouzské toasty mají své neodolatelné kouzlo, protože se dají připravit na mnoho způsobů, třeba právě s horkými malinami. Když k nim navíc přidáte mátu, posunete chuťový zážitek ještě o kousek dál.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 8 plátků světlého toastového chleba
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce vanilkového cukru
- ½ lžičky vanilkové pasty
- 1 lžíce přepuštěného másla na osmažení
- vanilkový moučkový cukr na poprášení
- horké maliny podle receptu výše
- několik lístků čerstvé máty (na horké maliny a na ozdobení)
Postup:
- V míse prošlehejte mléko, vejce, cukr a vanilkovou pastu a ve vzniklé směsi obalte plátky toastového chleba, hezky jeden po druhém. Nechte je nasáknout a mezitím si připravte horké maliny podle receptu výše, jen do nich navíc přidejte celé lístky máty, které po odstavení z plotny zase vyjměte.
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a postupně na něm opečte jednotlivé plátky toastového chleba tak, aby byly z obou stran pěkně zlatavé.
- Toasty rozdělte na talíře, poprašte vanilkovým moučkovým cukrem, polijte horkými malinami a ozdobte mátovými lístky. Dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.