UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak udělat kvásek?

Máte rádi domácí vypečené houstičky nebo křupavý, voňavý chléb? A co takhle dukátové buchtičky nebo poctivé Honzovi buchty? Ať už vaše chuťové pohárky dávají přednost čemukoli, žádné kynuté těsto se neobejde bez poctivého kvásku. Jak ho připravit?

jak-udelat-kvasek

Jak jednoduše udělat kvásek? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak si doma udělat kvásek

Na kynuté těsto potřebujeme kvásek. Jak na to? Velmi jednoduše. Pokud máme odměřené potřebné množství mouky, koupené droždí, můžeme se pustit do práce.

První způsob

  1. V mouce vytvořte prsty důlek a rozdrobte do něj droždí. Pak zalijte vlažným mlékem, přidejte trochu cukru, přikryjte a nechte pracovat zhruba 10 až 15 minut na teplém místě.

  2. Za 15 minut zkontrolujte, zda vám vzešel kvásek. Poznáte to podle toho, že droždí (kašička) zvětšilo svůj objem a vytvořily se na něm bublinky. Pokud ani po 20 minutách kvásek nevzejde, budete muset začít znovu.

kuchynske-vychytavky

Druhý způsob

  1. Vezměte si menší misku a rozdrobte do ní droždí. Pokud jste jej právě vytáhli z lednice, nechejte jej chvilku aklimatizovat. 5 minut by mělo úplně stačit.

  2. Droždí v misce posypte asi ½ lžičky cukru a malou vidličkou pořádně rozmačkejte. Po chvilce se začne cukr rozpouštět a droždí měknout a řídnout, až vznikne kašička.

  3. Do droždí přidejte asi 100 ml vlažného mléka (nebo vody), rozmíchejte a přidejte lžíci mouky. Vše opět promíchejte na kaši, zakryjte utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě vyběhnout. Pokud se tak nestane, začněte s novým droždím. V případě, že je kvásek hotový, můžete pokračovat ve vybraném receptu.


Vyzkoušeli jste už kynutá těsta, ale vadí vám v nich chuť droždí? Můžete zkusit alternativy kvásku, kterým není ani prášek do pečiva ani jedlá soda, ale opět droždí. Ovšem v mnohem menším poměru a hlavně už ho v pečivu neucítíte. Těmito alternativami jsou „slánek“ a omladek.  O těch si ale napíšeme zase příště, třeba u tipů, jak upéct chleba.


Pro Dudlu napsala: Aneta Filařová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: