Jak udělat sos k masu?
Máte rádi nejrůznější druhy masových jídel? Ať už podáváte maso s jakoukoliv přílohou, je nutné, aby nebylo vysušené. Co by to ovšem bylo za maso, kdyby k němu chyběla lahodná šťáva neboli sos? Ta jednoznačně dodá celému pokrmu na výtečné chuti. Jak si takový sos k masu připravit, abyste si mohli co nejvíce pochutnat?
Jak udělat sos k pečenému masu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak udělat ten nejlepší sos k masu?
Nejjednodušší a nejpraktičtější při výrobě sosu je využít šťávu z vypečeného masa. Docílíte tak přirozené a jemné chuti. Navíc ji můžete připravit i v jedné pánvi nebo hrnci, ve kterém jste připravovali maso. Šťávu z vypečeného masa jednoduše zahustěte, pro zjemnění pak můžete přidat i lžíci másla. Pro ozvláštnění a zvýraznění chuti použijte ještě 100 ml bílého vína nebo libovolné koření.
K mnoha pokrmům pak můžete použít onu nenáviděnou UHO neboli univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen. I ta ale může chutnat báječně, pokud zvolíte vhodné a čerstvé suroviny. Jejím základem je hovězí vývar.
Postup:
- ½ litru hovězího vývaru smíchejte s 1 lžící rajského protlaku, 3 lžícemi másla a 2 lžícemi hladké mouky.
- Vytvořte si jíšku a tu přimíchejte do vychladlého vývaru.
- Následně ochuťte solí a pepřem. Můžete i zjemnit máslem.
Smetanová omáčka k masu
Smetanové omáčky jsou jako stvořené pro kombinaci s masem všeho druhu a výborně se hodí k těstovinám. s těstovinám. Tuto omáčku si připravíte úplně jednoduše. Nejprve začnete zahřívat smetanu a do hrnce k ní následně přidáte nastrouhaný sýr, sůl, pepř, bylinky a koření dle chuti, nebo třeba žampiony. Za stálého míchání vám omáčka postupně zhoustne, takže ji ani nebude nutné zahušťovat.
Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea Bělohradská