Jak udit kuře?
Uzené kuře je velmi oblíbenou pochoutkou, která se dá jíst klidně jen tak s kouskem chleba. Můžete s ním ale vykouzlit i spoustu jiných dobrých jídel. Jak kuře naložit na uzení a jak ho vyudit k naprosté dokonalosti?
Jak dlouho udit kuřata? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Příprava a naložení kuřete
Krokem číslo jedna, ještě předtím, než kuře zavřete do udírny, je jeho naložení do solného nálevu s kořením. To mu propůjčí chuť a vůni a postará se o jeho křehkost a lahodnost. Udit můžete kouře buď celé nebo naporcované, klidně můžete udit jen části kuřete (paličky, křidélka). Vždy ho předtím důkladně omyjte.
Nálev, do kterého kuře naložíte, připravíte následovně:
Budete potřebovat:
- 2 litry vody
- 110g soli
- 4 stroužky česneku, drceného
- pepř
- 4 kuličky nového koření
Postup:
Vodu se solí přiveďte k varu, přidejte česnek a koření a vařte zhruba 5 minut, dokud se sůl bezezbytku nerozpustí a koření nepustí svou vůni. Nechte vychladnout a do připraveného nálevu pak zcela ponořte kuřata, která chcete udit. Takto naložené je nechte alespoň 24 hodin odpočívat v lednici.
Druhý den kuřata z nálevu vytáhněte, nechte okapat a zhruba 10 minut je povařte na mírném plameni ve vodě, předejdete tak tomu, že bude kůže po uzení tuhá a nepoživatelná, povaření mu zajistí potřebnou křehkost.
Uzení
Samotné uzení je stejně jednoduché, jako příprava a naložení kuřete. Udírnu vyhřejte na teplotu okolo 70 až 90°C. Kuřata (nebo jejich části) rozložte na rošt a uďte zhruba 5 až 6 hodin, záleží na velikosti kuřat. Že jsou kuřata hotová poznáte nejlépe tak, že do masa zapíchnete vpichovací teploměr, nejlépe do oblasti kuřecích prsou. Teplota by se tam měla držet okolo 65°C, a to alespoň po dobu 10 minut.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.