Jak udit ryby?
Historie uzení ryb se datuje až do dob starověku, kdy lidé používali uzení především k tomu, aby potraviny vydržely co nejdéle. Udilo se vše možné – maso, sýry, ryby. A právě v tomto článku bude řeč o uzení ryb. Dozvíte se zde všechny potřebné informace a sami uvidíte, že uzení ryb je velmi snadné a zvládne ho v podstatě každý, kdo vlastní udírnu.
Jak dlouho udit ryby?
Ryby vhodné na uzení
Udit můžete ryby sladkovodní i mořské. Vhodnými druhy ryb na uzení jsou:
- kapr
- pstruh
- úhoř
- makrela
- losos
- lín
- karas
- sumec
- candát
Ryby je možné udit buď celé nebo naporcované třeba na podkovy či filety, záleží na jejich velikosti a vašich preferencích. Výhodou domácího uzení ryb je, že jsou mnohem šťavnatější než uzené ryby z obchodu a mají také intenzivnější chuť a aroma.
Příprava ryb na uzení
Každou rybu, kterou se chystáte udit, je potřeba nejprve vykuchat (pokud jste nekoupili již vykuchanou rybu), zbavit šupin, očistit a důkladně opláchnout a osušit. Před samotným uzením pak rybu připravíte jedním ze dvou způsobů:
- buď ji naložíte do nálevu s kořením a bylinkami
- anebo ji nasucho nasolíte
Uzení ryb
- Naložení do nálevu
Příprava nálevu na naložení ryb před uzením je velmi jednoduchá. Budete potřebovat sůl, vodu a koření. Na 5l vody použijete 150g soli, přivedete k varu, přidáte koření (pepř, nové koření, bobkový list), bylinky dle chuti (kopr, rozmarýn a další), případně drcený česnek, přivedete k varu, povaříte 5 minut a do zchladlého nálevu ryby naložíte na 8 hodin, nejlépe však přes noc. Druhý den je krátce opláchnete, osušíte a můžete udit. - Suché nasolení
Druhý způsob přípravy ryb na uzení je též velice snadný, jedinou nevýhodou je, že ryby nejsou tak šťavnaté jako v případě naložení do nálevu. Očištěné ryby jednoduše nasolíte zvenku i zevnitř. Pamatujte, že vnitřek ryby se vždy solí méně než její kůže. Rybu můžete před nasolováním klidně i několikrát mělce naříznout. Použít můžete jak klasickou kamennou sůl, tak mořskou, a pokud chcete, můžete do ní přimíchat oblíbené bylinky. Takto nasolené ryby necháte odpočinout okolo 3 hodin, po té je opláchnete vlažnou vodou, osušíte a můžete je začít udit. - Uzení
Máte-li ryby naložené a připravené, je čas přemístit je do udírny vyhřáté na 80°C. Ryby zavěsíte na háčky, menší kousky pak rozprostřete na rošt. K uzení používejte buď bukové dřevo nebo piliny, ty je pak potřeba jednou za čas kropit vodou. Ryby se udí tak dlouho, dokud nedostanou typickou zlato-hnědou barvu, trvá to okolo 3 hodin, záleží však na velikosti ryb, proto je třeba je kontrolovat. Uzené ryby následně zabalíte do pečícího papíru a uložíte do lednice.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.