Jak udit špek?
Když se řekne zabijačka, každý si představí voňavé uzené klobásy, jitrnice a jelita. Při zabijačce ale získáte i jinou surovinu – čerstvé sádlo. To můžete buď vyškvařit, anebo z něho vyudit špek. Jak na to?
Jak udit vysoký špek? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak vyudit špek
Uzení špeku je stejně jednoduché jako uzení čehokoli jiného. I zde je základem naložení do soli. Aby byl výsledný uzený špek ještě o level výše, můžete k soli přidat sladkou mletou papriku a sušený česnek.
Budete potřebovat:
- 1 kg čerstvého hřbetního sádla bez kůže, nakrájeného na pruhy
- 50g mořské soli
- 20g mleté sladké papriky
- 20g sušeného česneku
Postup:
- V misce smíchejte sůl, mletou papriku a sušený česnek.
- Sádlo nakrájejte na pruhy zhruba stejné tloušťky, aby se vám při uzení nekroutily.
- Jednotlivé pruhy sádla pak důkladně obalte v připravené směsi soli a koření, zabalte do potravinářské folie, vyskládejte na plech nebo do pekáče a nechte v lednici odpočívat alespoň sedm dní.
- Mezitím ho denně otáčejte, aby bylo rovnoměrně naložené.
- Když je sádlo odpočaté a dostatečně provoněné, vyjměte ho z potravinářské folie, omyjte, osušte papírovou utěrkou a můžete udit.
- Pruhy sádla zavěste na háčky do udírny a uďte při teplotě okolo 70°C přibližně 10 až 12 hodin, klidně i přes noc.
Vhodným dřevem na uzení špeku je švestka, v moderních udírnách si ale vystačíte s briketami k tomu určenými. Dobře uzený špek má na povrchu krásnou světle hnědou barvu s nazlátlým nádechem a na řezu je bílý a měkký. Mňam.
A jak uzený špek využít?
Uzený špek se obvykle nejí jen tak samotný, přidává se spíš do jídel. Výborný je ale třeba na čerstvém krajíci chleba, nakrájený na velmi tenké plátky a posypaný sladkou mletou paprikou nebo potřený malou trochou hořčice. Lahodný uzený nádech dodá ale také třeba guláši, prošpikovat s ním můžete hovězí maso na svíčkovou, vepřovou pečeni, poklást jím sekanou předtím než půjde do trouby anebo ho můžete přidat do pekáče ke kuřeti.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.