Jak upéct bůček?
Bůček buď milujete nebo nenávidíte. Pokud jste tým “nenávidím bůček” (a jíte maso), tak jste určitě nikdy nejedli dobře udělaný bůček. Příprava bůčku je velmi jednoduchá, ale i velmi jednoduché věci se dají pokazit. Když pokazíte přípravu bůčku, tak budete mít kus tuhého a tučného masa, a to opravdu není žádný chuťový orgasmus. Jak péct bůček? Pomalu a dlouho. Tohle si vytetujte do své šedé kůry mozkové.
Jak dobře upéct bůček? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Nejlepší recept na pečený bůček
Až se jednou pustíte do přípravy bůčku, tak si na to vyhraďte dostatek času. Pro ten nejlahodnější bůček, který se krájí lehce jak plátky másla a rozplývá na jazyku, je potřeba čas. Péct na nižší teplotu, dostatečně dlouho, jen tak si zajistíte šťavnatý kus masa s křupavou kůrčičkou.
Budete potřebovat:
- 1 kg vepřového boku bez kosti s kůží
- 250 ml vody nebo vývaru
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce vychlazeného másla
- sůl
Postup:
- Bůček ze všech stran důkladně nasolte a nechte přes noc odležet přikrytý v lednici. Minimálně však 2 hodiny, ale nikdy to nebude takové jako přes noc. Po odležení přebytečnou sůl setřete ubrouskem a bůček osušte.
- Odpočinutý nasolený bůček položte kůží dolů do malého pekáčku, ideálně tak, aby bůček vyplnil skoro celou plochu nádoby. Zalijte vodou nebo vývarem a zakryjte alobalem do kterého udělejte špejlí pár dírek. Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte 4 hodiny.
- Po 4 hodinách bůček v pekáčku opatrně otočte kůží nahoru. Kůži na povrchu nařízněte ostrým nožem do kříže s odstupem asi 1 cm. Na dně pekáčku byste měli mít alespoň centimetr tekutiny, pokud ne, tak doplňte.
- Troubu rozehřejte na 230 °C (pokud máte, zapněte program na grilování/pečení z horního ohřevu). Vraťte bůček do trouby a zprudka zapečte asi 30 až 60 minut, dokud není kůrčička křupavá. Zlatavý bůček následně vyndejte z pekáčku a nechte stranou odpočinout.
- Pekáček dejte na sporák a výpek na dně uvolněte trochou vody nebo vývaru. Přiveďte k varu a svařte na minimum. Poté zasypte lžící mouky a promíchejte. Přidejte znovu tekutinu a povařte asi 10 minut.
Pokud chcete mít šťávu zcela hladkou, přeceďte ji přes jemné sítko. Na finální doladění přidejte do omáčky lžíci másla, kterou rozmíchejte do hladka. A je hotovo. Pokud se vám nechce dělat na závěr s omáčkou k bůčku, tak nemusíte. Bohatě si vystačíte s dokonalostí v podobě jemného bůčku, který se rozplývá na jazyku.
Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková | Edit: Andrea Bělohradská