UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak upéct husu?

Sychravý podzim se hlásí čím dál více o slovo. Přináší s sebou nejen barevné padající listí, dešťové kapky a chuť zahrabat se pod teplou deku s šálkem horkého kakaa a knihou, ale také jednu oblíbenou tradici, která zahřeje na duši i na těle - svátek svatého Martina. K němu neodmyslitelně patří svatomartinské hody, které se neobejdou bez ochutnávání mladého vína, martinských rohlíčků a pěkně vypečené husy. A právě o huse bude v tomto článku řeč. Pokud jste ji ještě nepekli a nevíte jak se s ní popasovat, jste tu správně. Dozvíte se, jak husu upéct a s čím ji servírovat, aby jí to slušelo na talíři a rozplývala se na jazyku.

jak-upect-husu

Jak upéct husu? (Zdroj fotky: Pexels.com)

Jak dlouho péct husu

Není drůbež jako drůbež. Zatímco kuře máte upečené za chvilku, husa potřebuje mnohem více času ve vyhřáté troubě. Někdo ji peče pomalu  a až třináct hodin, v mém ověřeném receptu jí však bohatě postačí šest hodin v troubě a několik minut na zezlátnutí k tomu. S klidem ji však můžete péct přes noc, při nízké teplotě okolo 100°C se nemusíte bát, že byste ráno z trouby vytáhli spálené husí torzo. Níže vám představím základní recept na pečenou husu s křupavou kůrkou, žádné novinky v něm nehledejte, zkrátka jen prostý návod na to, jak ji upéct a neztratit svou kuchařskou čest.

Ingredience

  • 1 husa
  • sůl
  • kmín

kuchynske-vychytavky

Postup

Na začátek máte dvě možnosti - usnadnit si práci s pozdějším porcováním a naporcovat husu předem, nebo udělat dojem na případnou návštěvu, kterou jste pozvali na oběd, a péct ji vcelku a porcovat ji až na stole. Recept si v každém případě rozumí s oběma verzemi. 

  1. Dobře omytou husu osušte papírovými utěrkami, ze všech stran lehce osolte, posypejte kmínem a vložte do pekáče. Podlijte husu sklenkou vody, dobře pekáč uzavřete víkem nebo překryjte a utěsněte kusem alobalu, vložte do trouby a při teplotě 120°C husu pečte 6 hodin.

  2. Po šesti hodinách pečení sejměte poklop z pekáče (popř. alobal) a lžící vyberte přebytečný tuk. Můžete ho uschovat v zavařovací skleničce v lednici a použít později jako základ jiných pokrmů (místo oleje či sádla), do vývaru nebo si ho prostě jen namazat na chleba.

  3. Husu vraťte zpět do trouby a odklopenou ji pečte při teplotě 200°C 15 až 20 minut, aby získala krásnou zlatavou barvu a byla dostatečně křupavá. Může se stát, že bude do zezlátnutí potřebovat více času, záleží na vaší troubě i velikosti husy. Pečte ji zkrátka tak dlouho, dokud nebude krásně zlatá. Pozor ale, aby vám příliš nezhnědla.

  4. Když má trouba hotovo a husa vypadá jako z časopisu, můžete ji servírovat. Nejvíce jí to sluší s bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Zapíjet ji můžete tradičně pivem, ale jistě mi dáte za pravdu, že k svatomartinské huse nejvíce padne svatomartinské víno. Tak dobrou chuť!


Tip: 
I když huse k dokonalosti stačí opravdu málo, vlastně jen obyčejná sůl a kmín, můžete čas od času recept obměnit a něco málo do něj přidat. Husu můžete naplnit třeba jablky nakrájenými na křížaly. Nebo ji můžete před pečením potřít medem, ten se zase postará o sladký křupavý kabátek a chuťově vaši svatomartinskou husu posune o několik úrovní výš.


Pro Dudlu sepsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: