Jak upéct králíka?
I maso patří do zdravého životního stylu. K dietnějším masům, ale při tom plném minerálů a vitamínů, patří maso kuřecí a králičí. Jsou dobrým zdrojem bílkovin a jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání a pomáhají také s bojem proti infekcím. Králičí maso připravujeme podobně jako maso jehněčí a kůzlečí, pokud máte tu zkušenost.
Jak dobře upéct králíka? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak správně upéct králíka
Králičí maso je u nás víceméně pokrmem venkova, ale například ve Francii považuji králíka za delikatesu a v historii se chovali králíci v klášteře. Mláďata se konzumovala jako postní jídlo, a tak historie králičího masa začíná v 17. století. Králičí maso je velice jemné a mdlé chuti, možná proto je trochu opomíjené. Je důležité dostatečně okořenit, pro tu správnou chuť.
Králík na česneku
- Přední půlky králíka používáme na vaření nebo dušení. Starší králík se hodí na pečení, ale mladý králík i na smažení.
- Abyste si připravili lahodný oběd, napřed si rozehřejte troubu na 150°C. Králíka opláchněte a osušte kuchyňskými utěrkami.
- Oloupejte si dostatek česneku (čím víc, tím lépe) a pořádně rozmačkaný česnek vetřete do masa. Potom potřete králíka máslem, nejlépe rukou.
- Vložte králíka do pekáče a posypte solí, pepřem, rozmarýnem a provensálskými bylinkami.
- Vložte pekáč s králíkem do trouby a pečte cca 30 minut. Po 30 minutách vysuňte pekáč a nalijte navrch citronovou šťávu a víno.
- Pekáč pak zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Králíka každých 15 minut otočte a pokaždé podlévejte nahromaděnou šťávou z pekáče
- Po hodině pečení odkryjte pekáč a pro dokončení zvyšte teplotu trouby na 250°C. Králíka pečte dalších 10 minut a pokračujte v podlévání, aby maso nevyschlo. Když je králík hotový, bude zlatohnědý.
Marinovaný králík
Budete potřebovat:
- ⅓ hrnku rozpuštěného másla
- ⅓ hrnku medu
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce pepře
- 1 lžíce kari.
Postup:
- Na marinádu smíchejte v misce všechny suroviny.
- Králíka pořádně potřete marinádou a během pečení stále potírejte. Pečte několik hodin na 160°C. Podávejte se šťouchanými bramborami. Dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Kim Černá | Edit: Andrea B.