UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak upéct králíka?

I maso patří do zdravého životního stylu. K dietnějším masům, ale při tom plném minerálů a vitamínů, patří maso kuřecí a králičí. Jsou dobrým zdrojem bílkovin a  jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání a pomáhají také s bojem proti infekcím. Králičí maso připravujeme podobně jako maso jehněčí a kůzlečí, pokud máte tu zkušenost.

jak-upect-kralika

Jak dobře upéct králíka? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak správně upéct králíka

Králičí maso je u nás víceméně pokrmem venkova, ale například ve Francii považuji králíka za delikatesu a v historii se chovali králíci v klášteře. Mláďata se konzumovala jako postní jídlo, a tak historie králičího masa začíná v 17. století. Králičí maso je velice jemné a mdlé chuti, možná proto je trochu opomíjené. Je důležité dostatečně okořenit, pro tu správnou chuť.

Králík na česneku

  1. Přední půlky králíka používáme na vaření nebo dušení. Starší králík se hodí na pečení, ale mladý králík i na smažení.

  2. Abyste si připravili lahodný oběd, napřed si rozehřejte troubu na 150°C. Králíka opláchněte a osušte kuchyňskými utěrkami.

  3. Oloupejte si dostatek česneku (čím víc, tím lépe) a pořádně rozmačkaný česnek vetřete do masa. Potom potřete králíka máslem, nejlépe rukou.

  4. Vložte králíka do pekáče a posypte solí, pepřem, rozmarýnem a provensálskými bylinkami.

  5. Vložte pekáč s králíkem do trouby a pečte cca 30 minut. Po 30 minutách vysuňte pekáč a nalijte navrch citronovou šťávu a víno.

  6. Pekáč pak zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Králíka každých 15 minut otočte a pokaždé podlévejte nahromaděnou šťávou z pekáče

  7. Po hodině pečení odkryjte pekáč a pro dokončení zvyšte teplotu trouby na 250°C. Králíka pečte dalších 10 minut a pokračujte v podlévání, aby maso nevyschlo. Když je králík hotový, bude zlatohnědý.

kuchynske-vychytavky

Marinovaný králík 

Budete potřebovat:

  • ⅓ hrnku rozpuštěného másla
  • ⅓ hrnku medu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce kari.


Postup:

  1. Na marinádu smíchejte v misce všechny suroviny.

  2. Králíka pořádně potřete marinádou a během pečení stále potírejte. Pečte několik hodin na 160°C. Podávejte se šťouchanými bramborami. Dobrou chuť!


Pro Dudlu napsala: Kim Černá | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: