Jak upéct kuřecí stehna?
Kuřecí maso má jednu obrovskou výhodu – lze ho připravit na milion způsobů. Můžete ho vařit, dusit, péct, grilovat a hodí se k němu snad každé koření i bylinky. Nikdy se tak nemůže stát, že by vás omrzelo. Tento článek ale bude věnován kuřeti pečenému, konkrétně dozlatova pečeným kuřecím stehýnkům.
Jak nejlépe upéct kuřecí stehna? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak dlouho péct kuřecí stehna
Samotné pečení kuřete není žádná věda, kuřecí maso je totiž upečené raz dva, na rozdíl třeba o kachny či husy, které potřebují několikahodinový pobyt v troubě. Kuřecím stehnům stačí zhruba hodina, záleží na velikosti a zdatnosti trouby. Pokud už vám leze krkem klasické pečené kuře s kmínem a červenou paprikou a rádi byste recept trochu obměnili, vyzkoušejte kuře na švestkách!
Kuře na švestkách
Dalo by se vymyslet nespočet zajímavých receptů na to, jak dát pečenému kuřeti nový kabátek, vybrat pro tento článek jeden jediný proto nebylo úplně jednoduché. Zapátrala jsem v paměti a volba padla na má oblíbená pečená kuřecí stehna na švestkách, marinovaná medem a šalvějí. Na stole je bezvadně doplní sklenka suchého červeného vína.
Pro čtyři osoby budete potřebovat:
- 4 kuřecí stehna
- hrst zralých švestek, omytých, rozpůlených a vypeckovaných
- 1 cibule
- sůl
- větší špetka mleté skořice
- 4 hřebíčky
Na marinádu:
- 4 lžíce tekutého medu
- 2 lžičky sušené šalvěje
- šťáva 1 citronu
- 1 stroužek česneku, drceného
Postup:
- Ze všeho nejdříve si připravte marinádu. V misce smíchejte med, šalvěj, česnek a citronovou šťávu.
- Kuřecí stehna omyjte, osušte papírovými utěrkami a zlehka ze všech stran osolte. Poté je hojně potřete připravenou medovou marinádou. Nechte přes noc marinovat v lednici, aby se všechny chutě krásně propojily a vpily do kuřete.
- Druhý den marinovaná stehna vložte do pekáče, přidejte k nim omyté a vypeckované půlky švestek, cibuli nakrájenou nahrubo a podlijte jedním hrnkem vody. Nakonec do pekáčku ke kuřeti přisypte větší špetku mleté skořice, přidejte čtyři celé hřebíčky a opatrně promíchejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C, pekáček přiklopte a stehna přiklopená pečte zhruba 45 minut. Po pětačtyřiceti minutách sejměte poklop a pečte ještě 15 až 20 minut dozlatova, aby byla kůrčička krásně vypečená a křupavá.
- Podávejte s dušenou rýží nebo pečenými bramborami a sklenicí suchého červeného vína.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.