UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak upéct rohlíky?

I doma můžete upéct rohlíček jako od pekaře. Voňavý, křehký a moc dobrý. Můžete si práci zjednodušit tím, že si těsto zaděláte v pekárně, nebo zkuste recept bez droždí, pokud se nekamarádíte s kynutým těstem. Možností je mnoho, pracné to není a hlavně, výsledek stojí za to.

jak-upect-rohlik

Jak správně upéct dobré rohlíky? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak upéct domácí rohlíky

Mám recept, který je náš “záchranářský”. Neobsahuje vejce ani mléko, takže když mám skluz s nákupem, tyto rohlíky naše hladové krky zasytí. Základem pro výrobu rohlíků je obávané kynuté těsto a kynuté těsto s vajíčky a mlékem už jsou spíš v sekci buchta, než křupavý rohlík. Druhý den je pak buchto-rohlík tuhý a ztrácí svou dobrou chuť.

Když vám řeknu, jak dlouho trvá příprava (hodina a půl), leknete se, ale mohu vás uklidnit, že většina toho času představuje kynutí, takže pro vás žádná práce. Pracuje pouze těsto samo. 

kuchynske-vychytavky

Pro cca 20 rohlíků potřebujete:

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 130 g rozpuštěného sádla nebo oleje
  • 30 g droždí
  • 20 g soli
  • 25 g cukru
  • cokoliv na posypání (mák, sůl nebo sezamová semínka)


Postup:

  1. Nejprve si uděláme kvásek a to tak, že rozdrobíte kvasnice, přidáte k nim lžičku cukru a rozmícháte je v trošce vlažné vody. To potom poprašte lžící hladké mouky, zakryjte a nechte na teplém místě vzejít. To bude trvat asi deset minut.

  2. Ve velké míse pořádně prohněťte všechny suroviny a poté přidejte kvásek. Je to jako se sekanou, musíte pořádně hníst, míchat, aby se suroviny spojily.

  3. Zpracované těsto potom vytvarujte do koule, posypejte hladkou moukou a nechte opět kynout. Poté těsto zpracujte, prohněťte a vytvarujte požadované tvary. Pokud chcete opravdové rohlíky, rozválejte si trojúhelník a od špice pomalu srolujte. Tadá, máte rohlík.

  4. Takto umotané rohlíky nechte na plechu ještě asi 20 minut kynout, potřete slanou vodou a posypte semínky (pokud si přejete). Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C deset minut, pak pečivo znovu potřete vodou a opět pečte 10 minut. Až rohlíčky zezlátnou, jsou připravené. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pozor, jezte až opravdu vychladnou, jinak si spálíte jazyk.


Pro Dudlu napsala: Kim Černá | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: