Jak upéct rohlíky?
I doma můžete upéct rohlíček jako od pekaře. Voňavý, křehký a moc dobrý. Můžete si práci zjednodušit tím, že si těsto zaděláte v pekárně, nebo zkuste recept bez droždí, pokud se nekamarádíte s kynutým těstem. Možností je mnoho, pracné to není a hlavně, výsledek stojí za to.
Jak správně upéct dobré rohlíky? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak upéct domácí rohlíky
Mám recept, který je náš “záchranářský”. Neobsahuje vejce ani mléko, takže když mám skluz s nákupem, tyto rohlíky naše hladové krky zasytí. Základem pro výrobu rohlíků je obávané kynuté těsto a kynuté těsto s vajíčky a mlékem už jsou spíš v sekci buchta, než křupavý rohlík. Druhý den je pak buchto-rohlík tuhý a ztrácí svou dobrou chuť.
Když vám řeknu, jak dlouho trvá příprava (hodina a půl), leknete se, ale mohu vás uklidnit, že většina toho času představuje kynutí, takže pro vás žádná práce. Pracuje pouze těsto samo.
Pro cca 20 rohlíků potřebujete:
- 1 kg hladké mouky
- 500 ml vlažné vody
- 130 g rozpuštěného sádla nebo oleje
- 30 g droždí
- 20 g soli
- 25 g cukru
- cokoliv na posypání (mák, sůl nebo sezamová semínka)
Postup:
- Nejprve si uděláme kvásek a to tak, že rozdrobíte kvasnice, přidáte k nim lžičku cukru a rozmícháte je v trošce vlažné vody. To potom poprašte lžící hladké mouky, zakryjte a nechte na teplém místě vzejít. To bude trvat asi deset minut.
- Ve velké míse pořádně prohněťte všechny suroviny a poté přidejte kvásek. Je to jako se sekanou, musíte pořádně hníst, míchat, aby se suroviny spojily.
- Zpracované těsto potom vytvarujte do koule, posypejte hladkou moukou a nechte opět kynout. Poté těsto zpracujte, prohněťte a vytvarujte požadované tvary. Pokud chcete opravdové rohlíky, rozválejte si trojúhelník a od špice pomalu srolujte. Tadá, máte rohlík.
- Takto umotané rohlíky nechte na plechu ještě asi 20 minut kynout, potřete slanou vodou a posypte semínky (pokud si přejete). Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C deset minut, pak pečivo znovu potřete vodou a opět pečte 10 minut. Až rohlíčky zezlátnou, jsou připravené. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Pozor, jezte až opravdu vychladnou, jinak si spálíte jazyk.
Pro Dudlu napsala: Kim Černá | Edit: Andrea B.