Jak upéct sekanou?
Jak upéct dokonalou sekanou? Dobrá sekaná se především nesmí drolit ani jinak rozpadat, musí držet tvar. Ne však na úkor šťavnatosti. Pro upečení boží sekané je potřeba si zapamatovat pár důležitých bodů.
Jak upéct domácí sekanou? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak nejlépe upéct sekanou
Začněte nakrájením rohlíků, které zalijte studenou vodou a dejte stranou. Nejdůležitější surovinou je kvalitní mleté maso, sáhněte ale rozhodně po tučnějším. S libovým tu moc parády neuděláte. Nejlepší volbou je si maso umlít doma nebo u řezníka z masa, které si sami vyberete. Tu nejlepší sekanou ale neuděláte jen z jednoho druhu masa, je potřeba kombinovat. Poměr 1:1 maso vepřové a hovězí.
Jestli se vrhnete do domácího mletí masa, tak mám pro vás pár tipů:
- Maso nakrájejte na malé kostky.
- Kostky masa před mletím osolte a promíchejte.
- Maso semelte dvakrát (podruhé i s rohlíky).
- Semleté maso důkladně promíchejte (pozor na přílišné zahřátí, stačí minutka).
Přichází zábavná část, která baví hlavně děti, ale i spoustu dospělých. S masem trošku pleskněte. Jak na to?
Semleté maso naberte do hrsti a pusťte z výšky minimálně třiceti centimetrů zpět do misky. Postup několikrát opakujte. Majoránka a česnek nesmí chybět. Chuťově vyladit sekanou je častokrát tím největším oříškem. Nezapomeňte, že pečením se chutě trochu ztratí. Vajíčko pro soudržnost, osolit, opepřit a pro doladění chutí opečená cibulka.
Připravte si následující suroviny na 2 šišky sekané:
- 1000 g mletého masa (1:1 hovězí:vepřové)
- 4 rohlíky bez patek
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 šťastná vajíčka
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 velká cibule (+ olej na smažení)
- plátky slaniny
Postup přípravy:
- Rohlíky nakrájejte na plátky a zalijte studenou vodou. Doporučuji zatížit, aby rohlíky zůstaly ponořené.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte na troše oleje dozlatova a nechte vychladnout.
- Maso nakrájejte na kostky, osolte a semelte. Přidejte vymačkané rohlíky, promíchejte a znovu spolu s rohlíky semelte.
- Semleté maso ochuťte prolisovaným česnekem, pepřem, majoránkou a vychladlou cibulkou. Nakonec přidejte vajíčka. Směs promíchejte, aby byla ochucená rovnoměrně.
- Promíchanou směs vezměte do ruky a 10x ji pusťte z výšky zpět do misky.
- Rozpalte troubu na 200°C, než začnete sekanou tvarovat. Směs si rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvarujte šišku dlouhou přibližně 25 cm. Směs na sekanou je řidší, ale tvarovat se dá. Ruce si namočte do studené vody, aby se vám na ně masová směs nelepila. Sekanou tvarujte už v pekáčku vymazaném olejem.
- Obě šišky sekané poklaďte plátky slaniny a dejte péct. Sekané pečte na 200°C 50-60 minut.
A jak poznat upečenou sekanou? Slaninka je dozlatova a sekaná drží na dotyk pohromadě. Plátky sekané podávejte s vařeným bramborem nebo bramborovu kaší. Výborná je i jen tak na chleba s hořčicí ke sváče na horskou túru.
Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková | Edit: Andrea Bělohradská