Jak upéct vánočku?
Umíte si představit Vánoce bez vánočky? Možná ano, možná ne, záleží na tom, zda vám chutná. Vánočka je každopádně tradičním vánočním pečivem, a to už od 16. století. Jak si upéct chutnou a vláčnou vánočku, na kterou budete poslouchat jen samé chvalozpěvy?
Jak správně upéct vánočku? (Zdroj fotky: fotobanka-zdarma.cz)
Trocha historie
Vánočku směli nejprve péct pouze pekaři, až později se začala péct i v domácnostech. V 18. století už byla běžnou součástí každé vánoční tabule. Vánočka svým podlouhlým a oválným tvarem symbolizovala malého Ježíška v povijanu a její křížové pletení mělo chránit lidi u stolu před démony a zlými silami. Dnes je velmi jednoduché upéct dobrou vánočku, ale naši předkové to tak lehké neměli. Sehnat kvalitní mouku a kvasnice bylo obtížné a tak se často stávalo, že se vánočka srazila.
Takovému sraženému pečivu se říkalo „brousek“ a předznamenávalo neštěstí. S brousky se pak pojí jedna zajímavá, leč velice zlomyslná tradice. O Štědrém dnu obcházel stavení tzv. brusař – slaměný pekař, jehož tvůrci dávali nepozorným hospodyňkám nahlas číst dopis, který měl brusař v ruce. Během čtení se pak často vánočka v troubě srazila na brousek. No, asi bych brusaře pěkně prohnala!
Této zlomyslné tradici už naštěstí odzvonilo a žádné větší nebezpečí dnes vánočce nehrozí (tedy pokud se při jejím pečení nezapomenete u vánoční pohádky, jako já loni). Pokud chcete mít jistotu, že z trouby vytáhnete vánočku jako z vánočního žurnálu, držte se tohoto receptu, který jsem sama vyzkoušela.
Recept na tu nejlepší vánočku
Na 1 vánočku budete potřebovat:
- 500g kvalitní hladké mouky, prosáté
- 90g cukru krupice
- 1 velká špetka soli
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce vanilkového cukru
- ½ lžičky mletého badyánu
- čerstvá kůra nastrouhaná z 1 citronu (bio)
- 1 kostka droždí
- 200ml vlažného mléka
- 100g rozpuštěného másla, vlažného
- 2 žloutky
- 50g rozinek, případně směsi kandovaného ovoce
- 50 loupaných mandlových plátků
- 1 bílek
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Nejprve je nutné připravit si kvásek. Ten připravíte tak, že v menší misce rozmícháte droždí se lžičkou cukru, přidáte lžíci mouky, přilijete polovinu vlažného mléka, zakryjete utěrkou a na teplém místě necháte celou směs dvacet minut pracovat. Výsledkem by měl být kvásek s hustou pěnou. Pokud by se nic nedělo, začněte od začátku s novým droždím, toto už nezachráníte.
- Mezitím co pracuje kvásek, do velké zadělávací mísy prosejte mouku, přidejte cukr (krupicový i vanilkový), velkou špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, koření a všechny tyto sypké ingredience promíchejte.
- Kvásek nalijte do mísy s moukou a ostatními přísadami, přilijte mléko, rozpuštěné máslo a žloutky. Vařečkou začněte promíchávat se suchými přísadami a ve chvíli, kdy už to nepůjde, začněte těsto hníst rukama, abyste zapracovali všechnu mouku. Je-li těsto příliš suché a drobivé, přilijte trochu mléka.
- Tvořící se těsto přendejte na vál a důkladně hněťte ještě alespoň 15 minut. Pokud by se vám příliš lepilo na ruce, pomozte si trochou hladké mouky. Výsledné těsto by mělo být krásně hladké a vláčné. Pokud vlastníte kuchyňského robota, máte vyhráno, protože vám usnadní spoustu práce rukama.
- Těsto vraťte do mísy, jemně poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte minimálně hodinu a půl kynout na teplém místě. Těstu se nic nestane ani v případě, že ho necháte kynout celý den.
- Ve chvíli, kdy těsto vykynulo (zdvojnásobilo svůj objem v míse), vyklepněte ho na vál, krátce prohněťte, a do těsta postupně zapracujte polovinu mandlí (ty předtím nasekejte) a všechny rozinky (důkladně propláchnuté a okapané).
- Těsto rozdělte na osm stejných dílů a každý vyválejte na délku přibližně 30cm. Vzniknou zhruba stejné válečky.
- Čtyři z osmi pramenů položte na vál a upleťte z nich cop. Uděláte to tak, že nejprve překřížíte dva prostřední prameny, pravý přes levý. Pak vezmete do ruky dva prameny vlevo a levý z nich přehodíte přes pravý. To samé uděláte i se dvěma prameny vpravo. Poté se vrátíte opět ke dvěma prostředním pramenům, jimiž jste začínali a celý postup budete opakovat, až bude cop hotový. Okraje copu pak zmáčkněte k sobě a zahněte dospod. Při pletení cop neutahujte, ale ponechte mezi prameny menší mezery, aby těsto mohlo ještě chvíli kynout.
Upletený cop položte na plech vyložený pečicím papírem a dlaní lehce zploštěte. - V tuto chvíli vám zbyly čtyři prameny. Ze tří z nich upleťte klasický cop, jeho konce zahněte dospod a položte ho na první cop pletený ze čtyř pramenů, který teď leží na plechu.
- Poslední zbývající pramen nožem překrojte po celé délce na dvě poloviny a ty stočte dohromady. Nespojujte však jejich konce k sobě, ale ponechte zhruba 10 cm z každé strany nedopletených. Pletenec položte na rodící se vánočku na plechu a volné konce založte pod ni.
- Celou vánočku potřete bílkem rozšlehaným s trochou vody a nechte znovu alespoň hodinu kynout.
- Po nakynutí rozehřejte troubu na 180°C, vánočku znovu potřete bílkem, posypte zbylými plátky mandlí a vložte do trouby. Při této teplotě pečte vánočku zhruba 5 minut, poté snižte teplotu na 150°C pečte dalších 45 minut. Pokud by vánočka příliš rychle hnědla, překryjte ji alobalem.
- Když je vánočka upečená, poprašte ji moučkovým cukrem.
Vánočku nezapomeňte vyfotit a sdílet se svými blízkými, vsadím se, že budou blednout závistí před vaším výtvorem! A v ještě lepším případě jim kousek nabídněte. Dobrou chuť a krásné Vánoce!
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.