UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak upéct vepřovou panenku?

Vepřová panenka je libové maso, které se nejčastěji připravuje podobně jako třeba hovězí steak, tedy minutkově. Na pánvi se osmahne do růžova a servíruje. Víte ale, jak vepřovou panenku upéct v troubě? Vyzkoušejte náš recept na vynikající vepřovou panenku v medovo-rozmarýnové marinádě!

jak-upect-veprovou-panenku

Jak správně upéct vepřovou panenku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak nejlépe upéct vepřovou panenku

Abyste docílili toho, že vepřová panenka bude mít jemnou a žádoucí zlatavou barvu, ale uvnitř zůstane šťavnatá, je třeba přesně dodržet postup přípravy a pečení. Velkou výhodou pečení vepřové panenky je i to, že ji můžete péct společně s bramborami v jednom pekáči. 

Recept: Vepřová panenka v medovo-rozmarýnové marinádě a s pečenými bramborami

Budete potřebovat:

  • 1kg vepřové panenky, očištěné
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • brambory


Na marinádu:

  • 3 lžíce tekutého medu
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • šťáva z ½ citronu

kuchynske-vychytavky

Postup na vepřovou panenku:

  1. Vepřovou panenku, omyjte osušte papírovými utěrkami, zlehka potřete ze všech stran olivovým olejem a jemně osolte mořskou solí a posypte trochou čerstvě mletého pepře.

  2. Brambory omyjte, oškrábejte a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 2cm.

  3. Troubu předehřejte na teplotu 220°C, vepřovou panenku dejte na pekáč vyložený pečícím papírem, přidejte brambory, potřete olivovým olejem a zlehka osolte.

  4. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a vše pečte 40 až 45 minut. Maso nemusíte podlévat ani potírat vodou či olejem, vystačí si pouze s horkým vzduchem v troubě.

  5. Zhruba 10 minut před koncem pečení pekáč s masem a bramborami vytáhněte z trouby a panenku potřete připravenou marinádou. Vraťte zpátky do trouby a dopečte. Marináda se postará o chutnou krustu.

  6. Když je vepřová panenka upečená a brambory mají zlatavou barvu, vyndejte pekáč z trouby, brambory rozdělte na talíře, maso nakrájejte na plátky, přidejte k bramborám na talíři a servírujte. Podávejte s čerstvou zeleninou.


Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: