Jak upéct vepřovou panenku?
Vepřová panenka je libové maso, které se nejčastěji připravuje podobně jako třeba hovězí steak, tedy minutkově. Na pánvi se osmahne do růžova a servíruje. Víte ale, jak vepřovou panenku upéct v troubě? Vyzkoušejte náš recept na vynikající vepřovou panenku v medovo-rozmarýnové marinádě!
Jak správně upéct vepřovou panenku? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak nejlépe upéct vepřovou panenku
Abyste docílili toho, že vepřová panenka bude mít jemnou a žádoucí zlatavou barvu, ale uvnitř zůstane šťavnatá, je třeba přesně dodržet postup přípravy a pečení. Velkou výhodou pečení vepřové panenky je i to, že ji můžete péct společně s bramborami v jednom pekáči.
Recept: Vepřová panenka v medovo-rozmarýnové marinádě a s pečenými bramborami
Budete potřebovat:
- 1kg vepřové panenky, očištěné
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- brambory
Na marinádu:
- 3 lžíce tekutého medu
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- šťáva z ½ citronu
Postup na vepřovou panenku:
- Vepřovou panenku, omyjte osušte papírovými utěrkami, zlehka potřete ze všech stran olivovým olejem a jemně osolte mořskou solí a posypte trochou čerstvě mletého pepře.
- Brambory omyjte, oškrábejte a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 2cm.
- Troubu předehřejte na teplotu 220°C, vepřovou panenku dejte na pekáč vyložený pečícím papírem, přidejte brambory, potřete olivovým olejem a zlehka osolte.
- Pekáč vložte do vyhřáté trouby a vše pečte 40 až 45 minut. Maso nemusíte podlévat ani potírat vodou či olejem, vystačí si pouze s horkým vzduchem v troubě.
- Zhruba 10 minut před koncem pečení pekáč s masem a bramborami vytáhněte z trouby a panenku potřete připravenou marinádou. Vraťte zpátky do trouby a dopečte. Marináda se postará o chutnou krustu.
- Když je vepřová panenka upečená a brambory mají zlatavou barvu, vyndejte pekáč z trouby, brambory rozdělte na talíře, maso nakrájejte na plátky, přidejte k bramborám na talíři a servírujte. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.