UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak upravit králičí játra?

Králičí játra jsou oblíbenou a zdravou pochoutkou. Obsahují totiž vitamíny skupiny B a jsou bohatá na vitamín A. Řadí se mezi potraviny s nejvyšším obsahem tohoto vitamínu. Dále králičí játra obsahují železo, zinek, chrom a měď. Díky obsahu železa jsou skvělé pro osoby trpící chudokrevností. S jejich konzumací byste to sice neměli přehánět, pokud si je ale občas dopřejete, vašemu zdraví to rozhodně prospěje. A jak si taková králičí játra připravit? Způsobů je hned několik.

jak-upravit-kralici-jatra

Jak upravit králičí játra recept? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Recept na králičí játra po chalupářsku

Budete potřebovat:

  • 400 g králičích jater
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • petrželovou nať
  • 2 dl kuřecího vývaru
  • celý kmín
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Játra očistěte a nakrájejte na požadované kousky. Ty následně osušte, osolte a opepřete podle chuti.

  2. Obalte je v hladké mouce a vložte na pánev do rozpáleného oleje. Játra opečte ze všech stran dozlatova.

  3. Následně přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a nasekaný česnek. Cibuli nechte lehce zesklovatět a poté přidejte vývar. Lehce zaprašte moukou, přidejte kmín podle chuti a chvíli povařte. Podávejte s rýží.

kuchynske-vychytavky

Jak ještě si můžete na králičích játrech pochutnat?

Další možností je také kombinace s uzeným špekem a slaninou. K této kombinaci je pak ideální čerstvý chléb a vychlazené pivo. A jak je to se solením syrových jater a jejich ztvrdnutím? Toho se nemusíte obávat a játra můžete klidně osolit zasyrova.

Z králičích jater si můžete připravit také knedlíčky do polévky. Příprava je velmi snadná:

  1. Játra najemno umelte společně s nakrájenou cibulí a česnekem. Poté si namelte i ztvrdlý rohlík.

  2. Podle chuti do směsi přidejte sůl, pepř a majoránku. Přidejte žloutek a důkladně promíchejte.

  3. Směs nechte pár minut odležet a poté zahustěte podle potřeby strouhankou. Pak už jen stačí vytvarovat kuličky v požadované velikosti a játrové knedlíčky do polévky jsou hotové.


Pro Dudlu napsala: Petra Velíková | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: