Jak uvařit brambory?
Brambory jsou velice univerzální surovina. Obsahují mnoho vitamínů C a jejich příprava je velice snadná. Klasicky se vaří tak, že je oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme je do studené osolené vody, přidáme kmín a vaříme, dokud nejsou měkké. Toto je základní recept, ale není ideální pro zachování vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Jak nejlépe uvařit brambory? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Jak dobře uvařit brambory
Pokud chceme brambory připravit lépe, je vhodné je vařit ve slupce a začínat ve vroucí vodě. Přípravu můžeme urychlit tím, že si vodu předem připravíme v rychlovarné konvici a pak nalijeme do hrnce. Je potřeba umístit je do velkého hrnce s poklicí. Necháme je velmi krátce povařit a pak na plotně dojít. Dáme do vody trochu oleje, soli a kmín. Když jsou brambory hotové, slijeme je, nenecháváme je dlouho na plotně neslité.
Tím zachováme maximum zdraví prospěšných látek a také skvělou konzistenci i chuť. Po slití je možné nechat brambory v hrnci, ale bez pokličky, aby se zachovala jejich chuť.
Jak vybrat varný typ brambor
Pokud jde o přípravu brambor, základ, ještě předtím, než se do ní pustíme, je vybrat správný varný typ. Opět se rozhodujeme dle pokrmu, který se chystáme připravovat.
- Pro vaření ve slupce se nejlépe hodí varný typ A
- Pokud je chceme péct, či restovat, nebo třeba připravovat salát, vybereme typ B
- Na přípravu bramborového pyré nebo bramboráků vybereme varný typ C.
Pakliže máte brambory uvařené, můžete je zkonzumovat buď jako přílohu k masu či zelenině, nebo z nich ještě vytvořit bramborovou kaši.
Pokud jste je nevařili ve slupce, ale klasickým způsobem – oloupané kostičky, pak je rozšťoucháte, přilejete k nim hrnek teplého mléka (množství přidáváme opatrně, podle množství brambor), kousek másla a pomocí mixéru zpracujete na kaši. Takto připravené brambory jsou velice oblíbenou přílohou třeba ke klasickému řízku a určitě si na nich pochutnáte.
Pro Dudlu napsala: Kristýna Lorencová | Edit: Andrea Bělohradská