UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak uvařit čočku?

Čočka je velmi zdravá luštěnina. Může způsobovat nadýmání, a proto není vhodná pro každého. Je ale vhodné ji co nejvíce zařazovat do jídelníčku, stejně jako ostatní luštěniny. Její příprava je velice jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

jak-uvarit-cocku

Jak nejlépe uvařit čočku? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Jak dlouho vařit čočku

Existují druhy, které nevyžadují dlouhou přípravu – jde například o červenou čočku, kterou není potřeba předem ani namáčet, ale stačí ji uvařit a velice rychle máme připravenou kvalitní přílohu. I u ní se délka varu dělí dle toho, zda je půlená nebo celá.

Pokud jde o klasickou čočku, je nutné ji vždy před přípravou namočit. Čím déle, tím lépe. Pokud ji namočíme aspoň na sedm hodin, zbavíme se škodlivých látek, které jsou v ní obsažené, tzv. purinů. Nezapomeňte však vodu před vařením vyměnit!

Délka varu je individuální a liší se dle typu čočky, velkozrnná se vaří déle. Klasická čočka se vaří přibližně 25 až 30 minut. Není potřeba ji vařit tak dlouho, jako například hrách nebo fazole. Při vaření čočky odstraňujeme pěnu, která vzniká, jakmile dosáhne bodu varu.

kuchynske-vychytavky

Čočku je také možné připravit ji v papiňáku, což může usnadnit práci. Čočku nesolte, pouze k ní přidejte koření, jako je majoránka, kmín či tymián. Omezíte tím nadýmání, a navíc tyto bylinky výrazně vylepší chuť. Čočka je přirozeně bezlepková a sytá, v kombinaci například s dušenou zeleninou jde o velmi zdravou variantu oběda.  

S čím čočku podávat

Pokud netrváte na zdravé variantě, je možné si k ní připravit smažené vejce, párek nebo uzené maso a zeleninu použít jen jako oblohu. Například červená čočka bývá i oblíbenou součástí salátu a v kombinaci s lososem a zeleninou chutná skvěle. Tato varianta je delikatesou plnou vitamínů a zdravých tuků.

Čočka nabízí ještě mnoho dalších využití, prokáže velmi dobrou službu a červená se stala důležitou součástí jídelníčku i ve stravování dětí. Díky živinám v ní obsažených ji místo masa používají ve svých pokrmech i vegetariáni. Tak tedy dobrou chuť!


Pro Dudlu napsala: Kristýna Lorencová | Edit: Andrea B.

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: