Jak uvařit kukuřici?
Kukuřice, plodina jasně žluté barvy, patří k velmi oblíbeným pochoutkám a surovinám v kuchyni. Obsahuje celou řadu vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek - vitamín B, draslík, hořčík, železo, zinek, selen, vlákninu, bílkoviny, glukózu, nenasycené mastné kyseliny a mnoho dalších. Její původ bychom našli až v daleké Střední a Jižní Americe, kde byla a stále je základní plodinou. Oblíbená je ale i u nás. Jak ji uvařit doměkka snadno a rychle?
Jak rychle uvařit kukuřici? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Druhy kukuřice
Pokud budete kukuřici konzumovat pravidelně, nejen že si pochutnáte, ale tělo vám za to bude neskutečně vděčné. V obchodech ji kdykoliv seženete a to je obrovská výhoda.
Existuje několik druhů kukuřice:
- Cukrová kukuřice
Ta se využívá k běžné konzumaci. Chutná opravdu výborně, asi nejlépe ze všech druhů kukuřic, je ale nutné ji co nejdříve zpracovat, aby se nezkazila. Chutná skvěle samotná i jako součást pokrmů. - Pukancová kukuřice
Tato kukuřice se skvěle hodí pro výrobu popcornu. - Krmná kukuřice
Jak už název napovídá, využívá se jako krmivo pro hospodářská zvířata. - Kukuřice moučná a obecná
Používá se na výrobu kukuřičné mouky.
Jak uvařit kukuřici
Kukuřici je nejlepší ponechat s listy nejlépe až do té doby, kdy ji budete chtít uvařit, protože jinak se její chuť velmi rychle vytratí. Při samotném vaření pak záleží na typu kukuřice. Předvařená se tradičně vaří deset minut, někdy i méně, podle velikosti klasů kukuřice.
Postup vaření:
- Kukuřici zbavte listů a očistěte od případných zbytků hlíny a zbavte ji vlásků.
- Kukuřici vložte do hrnce s vroucí, osolenou vodou tak, aby byl celý klas ponořený. Na mírném plameni vařte doměkka, trvá to zhruba 20 až 25 minut.
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea Bělohradská