Jak uvařit šípkový čaj?
Chladnější části roku, jakými jsou podzim a zima, mají své neodolatelné kouzlo. Jsou ale také obdobím častých nachlazení a viróz. Podzimní příroda nám ale rok co rok poskytuje jeden poklad, který je doslova nadupaný vitaminem C i dalšími zdraví prospěšnými látkami a významně tak posiluje naši imunitu v prevenci i boji proti nepříjemným virózám – šípek. Tyhle malé červené plody obsahují mnohem více vitaminu C než tolik skloňované citrusové plody. Z čerstvých plodů růže šípkové můžete připravit marmeládu, sirup nebo dokonce šípkový likér. A když je usušíte, vydrží vám klidně celou zimu a vy si z nich můžete vařit lahodný šípkový čaj, lektvar proti nemocem.
Jak správně uvařit šípkový čaj? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Zdraví ukryté v šípku
Šípky se používají jako léčivo už od dob antického Řecka a zmiňuje je také anglosaský herbář z 11.století. Šípek ale není bohatý jen na vitamin C, obsahuje i celou řadu jiných vitaminů a také cenné minerální látky. Najdeme v něm vitaminy A, B, E a K a také hořčík, vápník, železo, zinek, sodík a fosfor. A čím vším jsou pro naše tělo šípky a produkty z nich prospěšné?
Šípky v první řadě posilují náš imunitní systém, mají pozitivní vliv na nervovou soustavu, antioxidační účinky, pomáhají bojovat proti únavě a posilují dýchací a oběhovou soustavu. Blahodárně působí také na ženskou reprodukční soustavu.
Blahodárný šípkový čaj
Šípkový čaj pro posílení imunity a zahřátí v chladných zimních dnech u oblíbeného filmu nebo dobré knížky můžete připravit dvěma způsoby:
- Čaj z drcených šípků
Na jednu plnou konvici šípkové čaje použijte plnou hrst sušených šípků, které před přípravou rozdrtíte. Počítejte s tím, že to bude nějakou chvilku trvat. Šípky dejte do kastrůlku, zalijte vroucí vodou z konvice, nechte 10 minut odstát a pak sceďte. Šípky po té znovu zalijte vodou a pět minut povařte. Znovu sceďte a oba nálevy smíchejte. Tímto postupem z šípků dostanete maximum zdraví prospěšných látek. - Čaj z louhovaných šípků
Pokud se vám nechce šípky pracně drtit nebo na to zkrátka nemáte čas, můžete čaj připravit i z celých šípků. Uděláte to tak že šípky necháte přes noc louhovat ve vodě. Stejně jako u předchozího postupu budete potřebovat na jednu konvici čaje hrst šípků. Celé šípky nasypete do kastrůlku, zalijete studenou vodou a necháte louhovat nejlépe přes noc, případně od rána do večera. Pak vodu s šípky přivedete k varu a zhruba pět minut povaříte. Z kastrůlku pak jen naběračkou odeberete hotový šípkový čaj, který nebudete muset filtrovat. Bude silný, hřejivý a posilující.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.