Jak uvařit špenát?
Špenát je druh zeleniny, který to podobně jako spousta jiných potravin nemá úplně lehké. S trochou nadsázky by se dalo říct, že patří do kategorie pokrmů, které buď milujete nebo nenávidíte. Nic mezi tím. Zaujímá tak místo ve stejné škatulce, kam patří třeba taková koprová omáčka, játra nebo růžičková kapusta. Mňam. Ať už špenát milujete nebo jeho občasnou přítomnost na talíři jen tiše trpíte, nemůžete mu upřít to, že je zdravý. Jak si uvařit ten nejlepší špenát na světě?
Jak uvařit listový špenát? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Špenát pro zdraví i sílu
Špenát je coby zástupce listové zeleniny velmi bohatým zdrojem látek důležitých pro naše zdraví. Najdeme v něm například železo, které je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu a správný transport kyslíku do tkání. Dále provitamin A, vitaminy, C, E a K a vitaminy skupiny B, především pak vitamin B9, známý jako kyselina listová.
Kyselina listová (folát) je velmi důležitou složkou výživy především těhotných žen a lidí trpících anémií (chudokrevností). Mimo jiné listy špenátu obsahují také vápník, hořčík a draslík. Ale dost teorie, přejděme rovnou k praxi – tedy k tomu, jak špenát uvařit.
Jak uvařit dobrý špenát
Špenát můžete uvařit z čerstvých špenátových listů nebo koupit špenát mražený, a to buď celé lístky nebo sekaný či úplně rozemletý na protlak. Je jen na vás, jaký si vyberete, postup bude pokaždé víceméně stejný. Jen u čerstvého špenátu bude jeho další úpravě předcházet ještě takzvané blanšírování.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 500g čerstvých špenátových listů nebo 1 balení mraženého špenátu
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup jak správně uvařit špenát:
- Špenátové listy nejprve důkladně propláchněte a zbavte všech nečistot, zbytků hlíny a případných kamínků. Poté je blanšírujte – spařte je vroucí vodou, nechte je v ní nanejvýš minutu a po té prudce zchlaďte ledovou vodou. Následně slijte a nechte dobře okapat. Tím si špenát připravíte k další úpravě a zároveň z něho nebudete mít našedlou blátivou břečku.
- Na lžící másla poduste cibuli nakrájenou nadrobno, zalijte smetanou a na velmi mírném plameni nechte pozvolna odpařovat, dokud trochu nezhoustne.
- Když je smetana zredukovaná, přidejte do kastrolu všechen špenát, zamíchejte a společně krátce prohřejte. Přidejte rozšlehané vejce, dochuťte drceným česnekem, osolte a opepřete a pomalu duste tři minuty. Podávejte s čímkoli, co máte rádi! :-)
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.