UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak uvařit vajíčko na tvrdo?

Uvařit vajíčko natvrdo někdy nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Pokud si i vy kladete otázku, proč vám během vaření skořápka od vajíčka popraská nebo jakými způsoby vajíčko natvrdo uvařit, přečtěte si tento článek a vyjděte z vajíčkového boje vždy jako vítěz!

jak-uvarit-vajicko-na-tvrdo

Jak uvařit vajíčko natvrdo? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Proč si dát vajíčka k snídani?

Vajíčka dnes patří mezi tzv. „must have“ potraviny v každé domácnosti. Na oblíbenosti získala tím, že představují kvalitní zdroj bílkovin. Mimo to obsahují důležité vitamíny (konkrétně A, D, E, K, B) a minerály (např. železo, draslík, fosfor, zinek).

Jaká je doporučená konzumace vajíček?

Pro zdravého jedince se obecně doporučuje denně konzumovat 1–2 vajíčka.

Jaká vajíčka si koupit?

Já osobně preferuji vajíčka z domácího chovu, protože jsou jednoduše chutnější. Všimla jsem si, že oproti vajíčkům z obchodu mají domácí vejce žloutek zbarvený více do žluta. (Jen se mě prosím neptejte proč.) Zajděte si proto na farmářské trhy nebo vyhledejte prodejce domácích vajíček ve vašem okolí, věřím, že rozdíl poznáte hned na první ochutnání.

kuchynske-vychytavky

Tipy jak správně uvařit vajíčka natvrdo, aby nepraskla

  • Vajíčka si vyndejte z lednice o pár minut dřív, aby získala pokojovou teplotu. Díky tomu vám skořápka nepraskne. Kromě toho můžete do vody přidat také trochu soli či octa.

  • Vajíčka vždy vařte v menším hrnci, abyste zbytečně neplýtvali teplem.

  • Vajíčka zalijte vodou minimálně do jejich poloviny, ale ideálně je ponořte do vody celá.

  • Vodu nechte jen mírně probublávat.


Způsob číslo 1

První způsob je velmi jednoduchý a troufám si tvrdit, že podle něj vaří vajíčka natvrdo většina z nás.

  1. Vodu v hrnci přiveďte k varu.
  2. Jakmile začne voda bublat, vložte do ní vajíčka pomocí lžíce a trochu uberte plamen.
  3. Vajíčka vařte přesně 9 minut, aby měla tuhý bílek i žloutek. Déle vajíčka nevařte, protože je tím akorát zbytečně vysušíte a žloutek vám zezelená.
  4. Jakmile jsou vajíčka uvařená, vložte je do hrnečku se studenou vodou a nechte chladit 1–2 minuty.  


Způsob č. 2

Druhý způsob je nepatrně odlišný, ale určitě ho také vyzkoušejte, protože jsou díky němu vajíčka méně vysušená.

  1. Do hrnce nalijte dostatečné množství studené vody, vložte vajíčka a přiveďte k varu.
  2. Ve chvíli, kdy voda začne vřít, odstavte hrnec na vedlejší plotýnku a dalších 10 minut si vajíček vůbec nevšímejte. Vajíčka se mezitím jednoduše uvaří tím, že dojdou v horké vodě.
  3. Po 10 minutách vajíčka zchlaďte v hrnečku se studenou vodou, dopřejte jim opět 1–2 minutky.  


Jak dlouho uvařená vajíčka vydrží?

Pokud jste si uvařili vajíček hodně, nebojte se, že byste museli doma mít vajíčkové hody. Samozřejmě je nejlepší vajíčka sníst co nejdříve, ale v lednici vám neoloupaná vejce vydrží až 7 dnů. Nalákala jsem vás a dáte si dnes k snídani vajíčka natvrdo? A pokud ano, který ze způsobů vyzkoušíte?


Pro Dudlu napsala překladatelka: Lucie Ušiaková | Edit: Andrea Bělohradská

Vyberte si vychytávky do kuchyně:

Pokračujte v čtení blogu: