Jak uvařit vajíčko naměkko?
Vejce se dá vařit na různé způsoby. Například naměkko, na hniličku, natvrdo a tak dále. V dnešním článku si ale rozebereme, jak správě uvařit vajíčko naměkko – tedy tak, že bílek bude v tuhém stavu a žloutek bude tekutý.
Jak uvařit vejce naměkko? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Postup jak uvařit vejce naměkko
Jsou obecně dva způsoby, jak vajíčka naměkko uvařit a my si zde samozřejmě zmíníme oba dva. Ten první mi připadá trochu lehčí, ten druhý složitější. A pokud si ten složitější nezapamatujete, můžete si jej jednoduše někam napsat.
Postup číslo 1
Správně uvařit vejce naměkko není nijak složité, stačí jen hlídat čas. Musíte ale vejce vložit do studené vody (musí být zcela ponořené!), kterou pak dáte vařit. V momentě, kdy voda začne vařit, necháte vejce ještě jednu až dvě minuty ve vodě, voda musí jen „probublávat“ a ne vřít naplno. Pak bude hotové tzv. „naměkko”, tedy bílek bude sražený, ztuhlý a žloutek zůstane tekutý.
Postup číslo 2
Vejce vložíte pomocí lžíce do již vařící vody a povaříte 3 minuty, pak je z vody vyndáte. Před vařením vejce propíchněte na širším konci špendlíkem, aby neprasklo. Také nesmí být vejce předtím příliš studené, například rovnou z lednice, pak by totiž prasklo.
Rada na závěr: Pamatujte, že při vaření vajíček záleží také na velikosti vajec, množství spolu vařených vajíček, velikosti nádoby a dokonce i na druhu nádoby. Bylo by dobré si najít ve své kuchyni ideální hrnec, který budete na vajíčka používat. Tak přeji hodně štěstí při vaření vajíček naměkko! Určitě to zkuste, pokud si nevíte rady s druhým postupem, zkuste první, je o hodně jednodušší a bude se vám lépe dělat, pokud ve vaření nejste příliš zběhlí. Tak dobrou chuť!
Pro Dudlu napsala: Simona Holá | Edit: Andrea Bělohradská