Jak uvařit vejce na hniličku?
Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin. Mohlo by se zdát, že vaření vajíček není žádná věda. Vážně na tom není nic světoborného do doby, než se vám místo vajíčka na hniličku podaří uvařit vejce natvrdo jako z veřejné jídelny. Jak tedy uvařit vajíčko na hniličku, tedy s tekutým žloutkem?
Jak uvařit vejce na hniličko? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co znamená "na hniličku"
Už vám nestačí jen převařená vajíčka natvrdo, s namodralým okrajem žloutku, která krájíte napůl a zdobíte jimi chlebíčky s bramborovým salátem? U nás je nejoblíbenější vajíčko na hniličku. Co to je?
U vajíčka uvařeného takzvaně na hniličku je bílek tuhý, ale žloutek tekutý a delikátně krémový.
Jak správně uvařit vejce na hniličku?
U vaření vajíček ve skořápce dělíme stupeň uvaření do tří skupin:
- Vejce naměkko – tekutý žloutek a bílek může být také mírně tekutý
- Vejce na hniličku – tekutý žloutek a tuhý bílek
- Vejce natvrdo – tuhý žloutek i bílek
Způsoby na vaření vajíček jsou dva. Někdo vkládá do studené vody, někdo až do té vroucí. Já dávám rovnou do studené. Vždy ale platí pravidlo, že vajíčka by neměla jít do vody z lednice, aby nepraskla.
Vajíčka jsou u nás doma standardně na lince v kuchyňské teplotě, kde se teplota pohybuje okolo 20°C a vajíčka se nekazí. Postup vaření není nijak složitý a když ho dodržíte, uvaříte si vajíčko na hniličku přesně tak, jak ho máte rádi.
- Do rendlíčku dejte vajíčka v jedné vrstvě. Napusťte studenou vodu do výšky maximálně 5 cm nad vajíčka, osolte a dejte vařit.
- Jakmile začne voda vřít, nechte vajíčka vařit 5 až 6 minut. Hodně také záleží, zda máte vajíčka velikost S nebo XL. Po uplynutí potřebné doby vajíčka slijte a nalijte na ně ledovou vodu, aby se dobře loupala a zastavil se proces vaření.
Pro Dudlu napsala: Vendula Laštovková | Edit: Andrea B.