Jak užívat kurkumu?
Kurkuma je koření rozšířené zejména v asijské kuchyni. Říká se mu také indický šafrán nebo koření života a je hlavní složkou nám všem dobře známého indického koření kari, kterému propůjčuje typickou zářivě žlutou barvu.
Jak dlouho užívat kurkumu? (Zdroj fotky: Freepik.com)
Co je kurkuma?
Koření kurkuma pochází z kořene rostliny zvané kurkuma dlouhá (Curcuma longa). Řadí se mezi takzvané zázvorovité rostliny, však také kořen kurkumy velice připomíná zázvor, jen s tím rozdílem, že je tmavší a uvnitř žluto-oranžový. Za její žluté zbarvení může složka zvaná kurkumin, která se používá jako barvivo obecně, konkrétně pod označením E100. Kurkuma se používá nejen v kuchyni, ale také v léčitelství.
Jako lék byla používána již před dvěma tisíci lety, a to především v tradiční indické medicíně známé jako ayurvéda. Hojně se využívala také v Thajsku, Peru a Číně. Ač se jedná o léčivo vyhledávané a oblíbené už v dávných dobách, s moderní medicínou se na kurkumu co by zázračnou rostlinu docela zapomnělo. V dnešní době, kdy se rádi navracíme k přírodě, se však o kurkumě začalo znovu mluvit nejen jako o koření, ale také v souvislosti s jejími blahodárnými účinky na naše zdraví. Jaké to jsou?
Zázračná kurkuma
Myslím, že nebudu přehánět, když řeknu, že kurkuma je doslova přírodní zázrak. Nejenže je dobrá v kuchyni, ale její zdraví prospěšné účinky jsou vskutku všestranné. Tak například kurkuma významně posiluje imunitu našeho organismu. Dalším velikým plusem je, že pomáhá čistit a detoxikovat játra. Blahodárný vliv má také na správné fungování nervové soustavy a dokonce dovede bojovat s úzkostnými stavy a zlepšovat náladu.
Díky svým protizánětlivým účinkům pomáhá léčit různé neduhy, posiluje kosti a zuby, pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru a zlepšuje trávení. Dokonce příznivě působí na kůži, vlasy a nehty, pomáhá zmírňovat akné a má antioxidační účinky. Blahodárných účinků kurkumy by se našlo určitě mnohem více, ale myslím, že bude užitečnější si říct, jak tento přírodní zázrak užívat.
Využití kurkumy
Protože je kurkuma koření, využijete ji při přípravě pokrmů i nápojů. Kurkuma je součástí kari koření, proto ji najdete takřka v každém indickém jídle. Dochutit s ní můžete ale také kuchyni thajskou nebo čínskou, kurkumu najdete ve většině exotických receptů. Své uplatnění najde ale i v naší české kuchyni. Přidat ji můžete prakticky do čehokoli, protože její chuť není tak výrazná, aby vadila.
Kurkuma má lehce zemité aroma a přidat ji můžete do polévek, ochutit s ní kuřecí maso nebo ryby a skvěle si rozumí také s grilovanou zeleninou, špenátem nebo červenou čočkou. Díky kurkumě dodáte každému pokrmu nádech exotiky a zároveň svému tělu poskytnete cenné látky pro zdraví.
Z kurkumy ale nemusíte připravovat jenom jídlo, lze ji přidat také do různých nápojů. Asi nejznámějším a nejoblíbenějším kurkumovým nápojem je takzvané zlaté mléko. Asi nikoho z vás nepřekvapí, že i tento recept má své kořeny v Indii, kde je kurkuma považována za poklad. O zlatém mléku a jeho přípravě jsem psala v jednom z předchozích článků. Recept zahrnuje kurkumu, mléko, med, máslo, skořici a chilli. Zlaté mléko působí podobně jako třeba takový zázvorový čaj, oceníte ho tedy především v období chřipek a nachlazení, kdy vás mimo jiné příjemně zahřeje.
Dalším nápojem, který se připravuje z kurkumy, je kurkumový čaj. Účinky jsou stejné jako u zlatého mléka, pomůže vám tedy v boji se zákeřnými virózami. Oproti zlatému mléku je ale lehčí do žaludku. Připravit ho můžete spolu se zázvorem, medem a citronem jednoduše tak, že čerstvý nastrouhaný zázvor smícháte s čerstvou nastrouhanou kurkumou (může být i sušená), zalijete vroucí vodou a společně asi pět minut mírně povaříte. Nakonec čaj scedíte a po lehkém vychladnutí ochutíte medem a citronem.
Aby byly účinky kurkumy opravdu znatelné, je ideální kurkumu užívat co nejčastěji.
Pro Dudlu napsala: Andrea Bělohradská | Edit: Andrea B.